ОИК Благоевград отхвърли жалба на Марионка Кукушинкова от НДПС срещу ВМРО и временния кмет на Бело поле

13 октомври 2015 09:28   6916 прочита


Общинската избирателна комисия отхвърли като неоснователна жалбата на Марионка Стефанова Кукушинкова от Бело поле - пълномощник на ПП „Национално движение за права и свободи”, с която се налагат твърдения, че Иван Станкев Стойчев, въпреки, че е в отпуск и по настоящем има назначен временно изпълняващ кмет на кметство Бело поле, общ. Благоевград и това е Лиляна Христова, всеки ден влизал в сградата на кметството и в кабинета си. Прави се искане, настоящата комисия да вземе спешни мерки. Ето какво казват от комисията :

Жалбоподателката сочи, че на 11.10.2015г. в кметството в с. Бело поле се е провело предизборно събрание, на което присъствали членове на ПП „ГЕРБ” и ПП „ВМРО”, които не са били поканени от политическата партия, която жалбоподателката представлява, и които не били жители на с. Бело поле, общ. Благоевград като направили опит да саботират събранието на ПП „Национално движение за права и свободи”.

Наведени са твърдения свързани, с това че Георги Васев - представляващ ПП „ВМРО” и съгласно твърдяното - братовчед на Стойчев набедил жалбоподателката, че била против македонците, придобили българско гражданство, проблемът бил, че Стойчев бил регистрирал такива македонци, получили българско гражданство на адреси, чиито собственици не знаели. Излага твърдения, че Стойчев бил нарушил Закона за гражданската регистрация, както и че лично на жалбоподателката издал фалшиво удостоверение за регистрация по настоящ адрес в с. Бело поле пред м. март’ 2015г.

Твърди, че Стойчев бил поканен от жалбоподателката на провелото се събрание, за да даде отчет за дейността си през трите мандата, но последния не се явил на събранието.

Предвид горното, настоящата комисия счита, че жалбата е допустима, но разгледана по същество, същата е неоснователна.

Преди да се произнесе по процесната жалба, настоящата комисия извърши проверка на място в кметство Бело поле, в присъствието на Лиляна Христова- временно изпълняваща кмет на кметство Бело поле, общ. Благоевград, която твърди, че няма право да забрани на физическо лице- жител на селото да влиза в сградата на кметството. Стойчев не възпрепятства, не и разпорежда извършване на действия, не ползва облаги, не черпи информация от дейността на Христова, респ. кметството. От извършената проверка комисията установи, че кабинетът на кмета е заключен, с включен СОТ, а ключът е във временно изпълняващия кмет на селото Христова, поради което изнесените твърдения на жалбоподателката още веднъж доказват своята неоснователност.

За пълнота изразяваме, че в сградата на кметството се намират пощата, читалището и смесен магазин, а по отношение на изнесените твърдения, че членове на ПП „ГЕРБ” и ПП „ВМРО” са присъствали неканени на провелото се на 11.10.2015г. събрание на ПП „Национално движение за права и свободи”, то съгл. чл. 181, ал. 3 от ИК, предизборните събрания са публични.

По отношение на твърденията, че Стойчев регистрира македонци, получили българско гражданство на адреси, чиито собственици не знаят и че същия бил нарушил Закона за гражданската регистрация като бил издал на жалбоподателката фалшиво удостоверение за регистрация по настоящ адрес в с. Бело поле пред м. март 2015г., то изнесените твърдения не са в компетентността на настоящата комисия, а на ГД „ГРАО“. Предвид на установеното комисията реши, че оставя без уважение жалбата и я отхвърля като неоснователна.

Поли Иванова


Още за: жалба   ОИК   М. Кукушинкова   Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар