Комисията по досиетата освети информатор и нанесе удар срещу сигурността на България

02 октомври 2010 00:20   40 коментара   24857 прочита


Главният редактор на омовския в. “Народна воля” Г. Христов от 30 г. агент на ДС, водел за носа македонистите в Скопие и Австралия

Комисията по досиетата извади нов списък с агенти на бившата Държавна сигурност завчера, голямата изненада в него е името на Георги Стоев Христов от Благоевград, който е главен редактор на омовския вестник “Народна воля”. Редакторът на вестника на македонистите е агент на ДС със сериозен стаж. 30 години той е водил за носа югославските, а после македонските тайни служби и официални власти, затова въпросът е дали с обявяването на новите имена на сътрудници на бившата ДС Комисията по досиетата не е нанесла поредния си удар върху сигурността на България.

Георги Христов е роден през 1931 година в село Яново, област Благоевград, пише в досието му. Бил е вербован от служител на ДС, когато е бил 24-годишен, работил е с агентурни имена Руси и Слави. Секретната му дейност се е водила на отчет в Районното управление на МВР в Сандански, Областното управление на МВР във Варна и в структурите на Държавна сигурност в Благоевград. В качеството му на собственик на фирма “Херонея 338” Георги Христов е оглавил и години наред ръководи, редактира и поддържа връзка с македонските структури не само в Скопие, но и по света, в качеството му на главен редактор на омовския вестник “Народна воля”, който за първи път излиза в Австралия през 1980 година, а след това започва да се печати в Благоевград. Агентът на ДС Христов пише в него под псевдоним Ян Пирински. Целта на изданието е да внушава македонистични идеи у привържениците на ОМО “Илинден”.

Според запознати появата на Христов в списъка на комисията ще предизвика грандиозен скандал и у нас, и у комшиите.


Още за: досие   Г. Христов   вестник   Още от: Политика

Принтирай статия
40 коментара
02 Октомври 2010 07:47 | A4O
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Добрата идея да се отворат досиетата се изопачи до уродливост от политиците. Истинските агенти се изпокриха своемременно , а убедени в това , че работят за България честни мъже се омаскариха. Смешна българска история , и жалка !


02 Октомври 2010 08:17 | ИВАН
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

ТОВА АКО НЕ Е ПРЕДАТЕЛСТВО, ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!!!ТИЯ СЪВСЕМ СЕ ОЛЯХА!!!


02 Октомври 2010 09:16 | ак
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Това че, някой е бил агент на КаДеСе не може да предизвика скандал !!
Само съжаление може да предизвика !!


02 Октомври 2010 15:32 | В. Чакъров
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Христов е снет от отчет още 1990г. и понеже не иска да клепа, го оповестихме, за да всееме смут и взаимна подозрителност в редиците на ОМО, тъй като от неколко години се мъчиме да вкараме нов агент там!


02 Октомври 2010 17:03 | Интересно
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Агентите Каракачанов и Божо Димитров ще изкарат сега , че цялата държава е била пълна с доносници. Защо името на този господин не излезе когато бяха обявени всички агенти собственици на медии и журналистите в тях. Много съмнително, пореден български фалшификат.


02 Октомври 2010 19:26 | истина е
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Почти всички агенти на ДС са с умствен и качествен багаж, които са били убедени,че са истински българи и са работили за тази кауза. А доносниците бяха по квартали и раиончета , които донасяха на партиини чиновници и секретари,а те съответно на органи на ДС за тяхна обработка и такива които използваха привелегии от ДС и бяха добре,а сега са още по добре. А сега всички ръководители на фирми и учреждения ползват методите на бившата ДС, от къде им са познати ? А тези които им се подмазват, дават, слагат и имат по няколко лица. само и само те да са добре, какви са , как да ги назоваваме ? Тези са още по опасни агенти за другите.....


02 Октомври 2010 19:53 | Белички
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Най после стигнахте и до трибуна на македонците, встник Народна Воля в Бъллгария. Нито е рано нито е късно. Този вестник беше забраняван, конфискуван много пъти и въпреки това него го има. Но! Когато истината говори и боговете ( Д.С.) мълчът. Този вестник се получава навсякъде по света, САЩ, Канада, Австралия и почти всички държави във Европа. Всичко писано до сега в Нар. Воля почива на документи и факти, за всяко нещо написано е посочван источника и т. н. Защо досега никой не се опита да съди вестника ако той фабрикува лъжи, ако той работи против нашата държава България в която живеем и ние македонците? Този вестник е единственото нещо което ни остана и сега е ред на него да го компроментирате и обезличите а защо не и забраните със закон, защото в България няма политически морал както от някои самозабравили се националисти така и от самата държава. Ако г-д Христов е агент на Д.С. то значи че е непослушен агент. Колко честни хора бяха вербувани по времето на мрака в който живеехме?


02 Октомври 2010 20:02 | без коментар
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Георги Христов (1930), собственик в "Херонея – 338 – Георги Христов" ЕТ, издаващ в. "Народна воля" и главен редактор на изданието – информатор Руси на районно управление на МВР-Сандански от 1950 г., а впоследствие агент Слави на ОУ на МВР-Благоевград-ДС от 1977 г.


02 Октомври 2010 23:26 | Белички
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Интереса клати феса. Защо не обелодените досието на Йордан Костадинов, лидера на организацията ОМО Илинден който и досега отказва да се обедени с партията ОМО Илинден ПИРИН, на неговия брат Кирил Иванов на съратника му Кирянов,но засега няма интерес. Защото те изпълняват ролята, И ВЪЛКЪТ СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО. Игрите и игричките са хиляди няма отърване. Силни сте, няма що. Всичко е във вашите ръце. Тешко е да си македонец в България, не е здравословно! Старите си отиват, идва ново поколение българи, е второ качество ама все пак българи. И тези от Бесарабия ще увеличат популацията.И тогава някои умници ще направят от България един тюрли гювеч.


02 Октомври 2010 23:36 | Яне Сандански
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Па тоа е сосема нормално, да не би некој да еочаквал нешто друго.Ахмед Доган беше човек на ДС и ДСС го предводи и тука случајот е същия.Така службите во Бугарија контролираат сите инаку размислување и ги манипулираат во нивниот интерес. УДБА... пасти да јаде пред бугарската ДС, малку се луѓето во Македонија кои се свесни за големата игра на службите на Балканот, но едно е јасно за ниту една од службите Македонија во овој изглед не е приемлива.А пак некои може да си сонува за голема Македонија на куково лето.
Иван Михајлов во неговиот завет за Македонија вели така - "Ако вие затриете българщината во Македонија, кучиња да ја ядът оваа Македонија" Е Македонците или точно денешните им владетели успешно се откажаа од бугарски корен и поведоа Македонија во нејзината пропаст.
Иднината на Македонија е заедно со Бугарија како што беше до 1913г


03 Октомври 2010 00:15 | маке
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

вистината е како шило,, дупи дупи,,,, се додека не излезне на виделина,,, така е и со овой кодошот ,,доносник и доушник,,, излезна на видело вистината за шпиунот на дс гьорги христов , страм да му е и аир да не виде


03 Октомври 2010 01:28 | Н.З
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

По друг повод изразих следното мнение за Македония: След 20-30 г. тази НЕЧИЯ земя ще бъде "погълната" от популацията на ШИПТЪРИТЕ ( Албания), а НАШАТА - ще се циганизира . Следва да се зададе въпроса, а ние българите (тупащи се по гърдите голи), как ще приемем тази мрачно очертаваща се переспектива?! Предложение: Интеграция с всички етноси в името на ОЦЕЛЯВАНЕТО,а колкото и да не се желае членството на Турция в ЕС- това ще стане факт поради мощната икономика на съседката и не само това, разбира се. Национал-шовинистите, хептен ще изкукуригат ''Сърбеещите" се наши братя трябва да разберат едно елементарно правило , колкото повече се отричат от потеклото си, толкова по- бързо ще загубят ИДЕНТИЧНОСТА си, а това е сигурна гаранция за САМОУНИЩОЖАВАНЕ, в името на какво?!


03 Октомври 2010 03:28 | Хе-хе-хе-хе-хе
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

ДС-то се опитва да си прави реклама за това, че не дели вътрешните си агенти по национален признак: има си турски агенти, има си арменски, еврейски, ето има си и МАКЕДОНСКИ агенти (с което признава и съществуването на македонско малцинство в България), има си един голям контингент от агенти побългарени цигани (поради неспособността на циганите да топат конспиративно и затова ги побългаряват с Постановление на Политбюро на ЦК на БКП от 31.10.1959г. за българизация на циганите). Цигани са били и Тодор Живков (виж Google: "проф. Балкански Живков") и турския циганин Пенчо Кубадински (вижте му само антроположките характеристики на лицето и тялото), но външно са демонстрирали свръх-екстра-делукс български шовинистичен национализъм!


03 Октомври 2010 03:49 | JАН ПИРИНСКИ
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

НАБЛИЖУВА ТРАУРНАТА ПОВОРКА НА БУГАРСКИОТ УЛТРАНАЦИОНАЛИЗАМ И ПОЛИТИКА НА АСИМИЛАЦИJА И ДИСКРИМИНАЦИJА! ЖЕСТОКА и тешко лечива е болеста, од која Бугарија многу години болува, не може воздух да си земе, безнадежно и беспомошно агонизира.


03 Октомври 2010 04:04 | Белички
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Тази Нечия или Ничия земя си е на Македонците, а ти умнико с псевдонима Я. С-ски си много умен (заедно со Бугарja како што беше до 1913 год.)Македония до 1913 год. си беше провинция на Турция УМНИКО! Никой в момента не сънува голема Македония а вие сте тези които се плашите.Македония е такава каквато я сътворихте с Букорещкия мирен договор 1913 год. И ние щяхме да изпитаме популацията на шиптърите но в България се усетиха на време и косоварите бяха изгонени. И престанете да говорите за сърбеещите се македонци. Както има сърбомани така има и бугаромани в Македония. Всичко това е резул-тат на окупацията както на сърбите 1913 до 1941 която окупация беше заменена от България 2-та световна война. Да не говориме за свещенниците и учителите изпращани от Бъл-та Екзархия преди 13 год.(Ке ми дадеш пари ке се чинам бугарин) и сега нищо ново (Ке ми дадеш пасош ке се чинам бугарин)


03 Октомври 2010 09:47 | Буцефаловски
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Думи на доктор Христо Татарчев, основател на ВМРО "Долго расправавме за целта на таа организација, и најпосле се задржавме врз автономија на Македонија со предимство на бугарскиот елемент. Не можевме да го прифатиме ставот за „директно присоединување на Македонија кон Бугарија“, затоа што увидувавме дека тоа ќе сретне големи тешкотии, поради спротивставувањето на големите сили и аспирациите на соседните мали држави и на Турција. Ни поминуваше низ мислата дека една автономна Македонија потем би можела полесно да се обедини со Бугарија, а во краен случај, ако не се постигне тоа, дека ќе може да послужи како обединувачка алка на една федерација на балканските народи...Откако се согласивме за целта на нашата организација - на истата средба се зафативме да изработиме статут на Организацијата. Прирака ми беше еден том од „Записите“ на Захариј Стојанов, и од нив го зедовме за урнек статутот на „Бугарскиот револуционерен комитет“. Го задолживме Поп Арсов, врз основа на тој статут, да изработи


03 Октомври 2010 09:58 | Яне Сандански
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Од татко ми и дедо ми знам дека ние секогаш сме биле бугари, ама за да се задоволи некој големи сили ни принудиле да се правиме на македонски магарета. А Србите толку ни мразат нас Бугарите дека како доаѓаат во Македонија 1913 са исклале се што се опишува за българин. Много луѓе се иселени во Бугарија за да се спасат од теророт на србите.До 1913г. во Македонија се зборува само за Бугари основно и Власи, Турци, Грци, шиптари и цигани.А Србите видоа дека од Бугарите во Македонија не можат да направат прави Срби и ни наметнаа името Македонци за да не одвојат од Бугарите и види се многу успешно до сега.Но времето на мекеретата во Македонија неминовно си оди, а такви како оние во Бугарија не заслужуваат дури и да се споменуваат, од написот се гледа какви се.


03 Октомври 2010 13:55 | до измислен Яне
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

На нас пиринските македонци, 100 годин ни промиват мозъците че сме българе, па пак благодарение на старите знаем че сме си чисти македонци. Има една стара песен "Македонец българин не става", тя е по-стара от Букурещкия договор, та не ми думай ти за сърбизация а погледни кои са били андарти и сръбски четници - се македонци, како е и във ВМРО и ВМОК.


03 Октомври 2010 23:57 | Яне Сандански
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

Измислен си ти и таквите како тебе, во целина Пиринско сте една шепе идиоти каде што се правите на македонски магарета. Като ви престанат парите нашите мекерета од Скопје и толко нема а останете. И не споменуваат ВМРО, што од Даме до Иван Михајлов сите до еден беа Бугари а не српски мекерета како вас.


04 Октомври 2010 00:13 | Борислав Добрев Попов
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Вестникът на Ванче Михайлов излизаше под мотото: Македонските славяни са българи и говорят български език. Всичко останало е тъпотия и политика. Аз съм от Струмица по майчина линия и първия Софийски митрополит ми е близък роднина, впрочем както и леля Ванга. Всички останали са лъжци и сърбомани. Платени при това.


04 Октомври 2010 01:29 | Мислещ
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Българските нереформирани екс-комунистически репресивни служби вече няма да могат да манипулират и изнудват бившия си агент, заплашвайки го с оповестяване на агентурното му минало! Сега Христов ще може напълно свободно да се самоопредели и ако продължи да работи за ОМО и македонските организации, това ще значи че 30 години е будалкал ДС-то!!!


04 Октомври 2010 04:28 | Пиринец
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Измислен Яне ако некой е идиот и мекере то това си ти. Ти си едно скопено животно. Научи си добре историята а щом се бугарееш моят съвет е да научиш добре и българска история и ще прозреш истината, а не да ми пишеш ( како што бевме заедно до 1913 год. Как си го обясняваш ( македонските славяни са българи) Нерде прабългари нерде славяни. А ти струмичанино, леля Ванга некога на експрезидента Стоянов на одговора му : Аз съм българин от Пловдив: Одговора беше --- А ние чедо сме македонци. Как искаш ти, постоянно да се афешира като македонка като беше постоянно под контрола на Д.С. Измислен Яне никога, ама никога не поставяй кръволока Ванче до имената на македонските патриоти!! И двамата не знаете ли че Мак.емиграция е над 100 г. в Б-ия. И не ни сърбосвай ние със сърбите си имаме вземане даване колкото вие с някой прабългарин???? Ако някой е мекере то това сте ВИЕ!


04 Октомври 2010 12:02 | Венци
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

А ко някой тук нямя бъкел понятие от история то това е този дето се представя зя голем македонец под имената пиринец , белички и т.н. Вие господине като сте толкова голям македонец напишете си името и съм готов да се срещна с вас да обсъдим историята където пожелаете. Браво на Яне и Борислав , абсолютно са прави и е видно , че хората в Македония все повече се изплъзват от контрола на сръбските служби и власт в Македония. Страхливци като македонстващите мекерета от ОМО , ХОМО и т.н. ги познавам , през целия си живот не са прочели една книга и ако изобщо нещо са прочели това е някоя пропагандна брошура или някои парцал като "народна воля" , така , че прав е Яне освен да се правите на македонски магарета за друго не ставате.


04 Октомври 2010 15:14 | МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИН
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРЩИНАТА!


04 Октомври 2010 17:19 | Паисий
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

О-о-о, нераузмний юроде, поради что НЕ се срамиш да се наречеш "българин"?!


04 Октомври 2010 23:31 | 5555555
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

веки който милее да види македония присъединена към гърция може да се нарече чист грък, всеки който милее да види македония присъединена към сърбия или българия може д СЕ НАРЕЧЕ ЧИСТ СЪРБИН ИЛИ БЪЛГАРИ, но ЧИСТ МАКЕДОНЕЦ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ САМО ТОЗИ КОЙТО МИЛЕЕ ДА ВИДИ МАКЕОНИЯ КАТО ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
О РОДИНО МОЯ
ОТ ОХРИД ДО ПИРИНА
И ОТ ВАРДАР ДО ЕГЕЯ
НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ


05 Октомври 2010 02:11 | Библията
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Деяния 16:9
И яви се на Павла нощем видение: един македонец стоеше та му се молеше, казвайки: Дойди в Македония и помогни ни.
Деяния 27:2
И като се качихме на един адрамитски кораб, който щеше да отплува за местата покрай азийския бряг, тръгнахме; и с нас беше Аристарх, македонец от Солун.


05 Октомври 2010 03:18 | До Венци
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Завиждам ти на твоитепознаниа поисториа. Но не бади толкова глупав и сме6ен . Македониа е била велика Империа о6те преди Христа. И не забравяи 4е Тракииският град Пловдив еносел името Филипополис , което поставено в 4ест наФилип 2 МАКЕДОНСКИ. Така 4е никои не ти се сърди 4ети се определя6 като Българин но никога непосягаи вирху само определението на другите хора. Македониа е ве4на.


05 Октомври 2010 11:22 | До Библията
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Споменатата Македония в Библията е гръцка провинция. Защо ти друже четеш Библията както дявола? Всичките "македонци", споменати в Библията говорят какъв език? Питам и чакам отговор! Моля невежи люде да не цитират святото Писание, амо по-добре да се покаят, за да спасят душата си.


05 Октомври 2010 11:46 | До Библията
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

По онова време - I век, на територията на днешна Македония и България какво е било? Погледни още веднъж написаното в "Деяния на апостолите": "Деяния 16:9
И яви се на Павла нощем видение: един македонец стоеше....", демек Павел е видял в съня си, а не наяве твоя "македонец". Пак ти напомням - вземи да се покаеш друже!


05 Октомври 2010 16:32 | Кресна
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Българоманите лесно преписват древна и римска Македония на гърците, заради конските им глави (аспарухово наследство) :)))))) И да го питам Аз онзи нищо-знайко по горе да ми каже на какъв език говореха "Аспарухчетата" и колко знае той от него?


05 Октомври 2010 22:16 | Македонка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Като сте ревнали за българските училища в Македония, а кажете в Американския университет в Благоевград все американци ли учат? Отговор не търся.


05 Октомври 2010 23:07 | До holms от Н.З
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

holms, както си разбрал пиша открито без да изпитвам никакво угризение и знаеш ли защо?
Защото, такива анонимни като теб съм ги срещал навсякъде и не ги допускам до мен. Като се върна някой ден сам ще го разбереш, а пък не си прави труда да ме плашиш-тъкмо за обратното помисли. След като твърдиш, че съм резидент на МИТ и бивш кадър на ДС, знаеш ли какво следва като те намерим?! Не съжалявай за моите деца, че имат татко предател- такива като теб, вероятно в скоро време и братовчед на Папа Бенедикт ще ме направят!!!


05 Октомври 2010 23:43 | До holms от Н.З
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Амиго holms, вместо да се ровиш по архивите на ДС и МИТ, където едва ли ще те допуснат-ми идва идеята да разкрия участието си в покушението на Йоан Павел в Рим през далечната 1981г.
Вече се сещаш,че Али Агджа; Бекир Челенк и пр.са изпълнителите, а моята скромна персона беше поръчителя съвместно със КГБ,ДС и МИТ, какво да правиш братко-такива бяха времената.
Онзи ден ми се обажда аркадаша Али Агджа и ме моли да си призная участието. А нали знаеш аз съм си малко серсем и му отказах. А бе, абдал помашки, един милион долара ли ще откажеш, ми крещи Алито, та ти ме подсети братко;така и така съм си мошенник, що да не взема парите от Алито, та и аз хаир на стари години да видя. Зер, колко живот в емигрантство изкарах, нека и аз малко рахат на стари години да видя. Ти друже HOLMS, ако имаш късмет -рахат ще правиш със заяждането ти с мен, бъди жив и здрав!


06 Октомври 2010 11:07 | МА/К/О ДЗЕ ДУН
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Абе, чудех се аз, откъде този македонски диалект у китайците, а то от Сашко Македонски! Сега се питам, дали Сашо Роман не е Александър от Рим?


06 Октомври 2010 22:07 | яне сандански
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Време е да излязят на светло всички предатели и доносници , които съсипаха българското самосъзнание в Македония! Българският народ и историята ще поднася навеки техните нечестиви дела! В библията пише: Няма нещо , което да се скрие! Истината винаги излиза наяве! Не мога да разбера, да продадеш родината , националните герои, да фалшифицираш данни! Какъв човек трябва да си , че да правиш това?


10 Октомври 2010 23:19 | Рекс Пребонд
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А, бре пусти Јане, какво бугарско сознание во Македонија, какви бакрачи ???,хахаха, пусти желби твои.


14 Декември 2012 15:29 | vekov
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

На тая ли помя от Даржавна сугурност разчитат накедонистите?
*Кирилизиран коментар.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар