Кандидат-депутатът Костадин Дурчов: Българинът се умори да живее в бедност и нищета, БСП е единствената алтернатива за промяна на управлението и по-добър живот

24 март 2017 09:13   3 коментара   5754 прочита


Костадин Дурчов е роден на 27.02.1964 година в гр. Банско. Завършва средното си образование в гр. Банско, специалност Съобщителна техника.

Следва и завършва Техническия университет София, Инженер-магистър, специалност

По - късно получава магистърска степен от Великотърновския университет, Стопанско управление.

От 1996 година е член на БСП, а от април 2012 година до момента е Председател на БСП гр. Банско.

Трудовата си кариера започва през 1989 година като собственик и управител на СД „Дурчов Корпорейшън” гр. Банско до 1992г.

До 2013 година е управител на „Дуримекс” ЕООД гр. Банско.

От 2008 до 2013 година е управител на „Дуринвест” ЕООД гр. Банско.

На изборите за Народно събрание през 2013 година е в листата на БСП в “I “МИР – Благоевград.

От 29.07.2013 г. със заповед на министър-председателя на Република България Пламен Орешарски Костадин Дурчов е назначен за зам. областен управител на област Благоевград. От Декември 2014 година е Управител на „Дуримекс”ЕООД. Понастоящем е кандидат за народен представител от 01 МИР Благоевград.

- Г-н Дурчов, на последните местни избори като кандидат за кмет от БСП един от слоганите на кампанията Ви беше „Да сложим край на заключената община, да сменим недостъпния кмет и послушния ОбС“. Като депутат в следващото НС на какво искате да сложите край?

- Искам да сложа край на типа управление "Бойко Борисов".

Край на интересите на малцина, които печелят за наша сметка чрез користно управление и разпореждане с общинско и държавно имущество, чрез неефективни и скъпи проекти. Начинът, по който се управлява страната за последните години, е превърнал изборите от процес за определяне на политическо представителство по демократичен начин в съзнателно и целенасочено потъпкване на правата и свободите на хората, в купуване на човешко достойнство, в превръщане на 50 лева срещу мизерията в сделка със съвестта на българските граждани. Междувременно администрацията се напълни със случайни хора, без необходимия опит и квалификация, с фалшиви дипломи. Резервът е изяден, безработицата е над два пъти по-висока, малкият и среден бизнес загиват, чуждестранните инвестиции клонят към нула, реалните доходи намаляват, пенсионерите са на ръба на оцеляването, политически България е изтикана в периферията на Европейския съюз. Престъпността расте, а хора умират заради разпадащата се здравна система, потъпкват се права, посяга се на основни демократични принципи. Ето, на това искам да сложа край.

На България е нужно друго управление. Хората поискаха справедливост и се обявиха против това да живеят в бедност и нищета. Поискаха, когато се вземат решения за техния живот, те да бъдат участници в тези решения, а не потърпевши. Поискаха от водачите си да им върнат достойнството – национално и човешко, и политическите елити да не го продават за пари и власт. С две думи поискаха промяната.

- Практиката е показала, че депутатите са представители на цял регион, но когато стигнат до парламента, започват да дърпат чергата към себе си, тоест към своето родно място. В какви свери Банско се нуждае от депутатска помощ, за да се затвърди като зимната перла на страната ни?

- Планинският ни курорт Банско е предпочитана ски дестинация както за българи, така и за чужденци. Интересът към една от перлите в Пиринско се засилва осезаемо с презентациите на курорта на туристически борси и изложения. Но това не е достатъчно. Държавата бездейства за приемането на новия план за развитие на Национален парк "Пирин". И през този зимен сезон не можахме да посрещнем гостите с нова кабинкова линия, защото явно нещо куца някъде. Пред кабинковия лифт в Банско се извива дълга опашка от желаещи да се качат на пистите, заради което губим хиляди туристи от страната и чужбина. Втори лифт в зимния курорт е крайно необходим с оглед инвестирането и развиването на туризма. Проблемът с блокирания План за управление на НП „Пирин” засяга не само Банско, но и Разлог и Добринище. Това е важен приоритет, за които бих се борил в НС, за да се затвърди Банско като зимна перла на страната ни. Друг приоритет е изграждането на модерна система на спешна медицинска помощ – медицински център в Банско, за професионално и навременно обслужване на хората в общината. Този проблем беше заложен и в предишната ми програма, но поради краткия мандат, остана отчасти свършен и сега е моментът да го довършим и реализираме.

- Един въпрос към банскалията Костадин Дурчов и същият въпрос - към кандидат-депутата на БСП Костадин Дурчов: Трябват ли на града нови ски писти?

- За да се утвърди регионът ни като водеща световна туристическа дестинация е необходимо доразвиване на ски зоната в общините Банско и Разлог, която включва Банско-Добринище и Кулиното. Възможност за по-голямо финансиране в развитието и ефективното използване на минералните ресурси, на които е богат нашият регион. Това е една уникална природна даденост, която можем да използваме - ски писти, минерални извори, голф игрища.

- По време на тази кампания обиколихте доста населени места в областта, и едва ли разговорите с хората са били по-различни от тези, които са в устата на всички средностатистически българи през последния четвърт век: бедност, несигурност, безработица, слабо здравеопазване и образование, обезлюдени селища... Имаше ли някоя по-особена среща в тази обиколка, която никога няма да забравите?

- При посещението ми в гр. Якоруда една майка ни посрещна с думите „ Добре дошли в нашия скапан град, децата ми са в Лондон“. Това се запечата в паметта ми и бих направил всичко възможно да върна младите хора в България. За да има добра социална политика за младите, първо трябва да има и добре работеща икономика.

- Успяха ли тези срещи с потенциалните избиратели да пренаредят ценностната Ви система и приоритети и да си кажете: „Да, като стана депутат, първо ще започна да работя по проблема на баба Гинка...“

- От срещите ми с потенциалните избиратели стигнах до заключението, че основният проблем на българина е бедността. Справянето с бедността винаги минава през гаранция за работещите, че ще имат по-високи доходи, за да могат да се справят с плащането на данъци и за да имат нормален живот. Докарахме се дотук, че имаме работещи бедни и те са много голям процент. И това е най-голямото изпитание за страната. Защото, ако работиш и не можеш да водиш поносимо нормален живот, означава, че целият икономически процес е сбъркан. Ето защо - сигурността на хората и развитието на бизнеса за създаване на една силна икономика, обвързана с образованието в България, ще бъдат най-важните ми каузи, за които бих се борил в НС.

- Когато Ви назначиха за заместник-областен управител обявихте, че сте приел номинацията, за да помогнете на партията, а не понеже си търсите работа. Успяхте ли да го направите?

- За съжаление мандатът беше твърде кратък. Тъкмо започнах и той приключи. Но успях да помогна в реализацията и изграждане на специалисти от различни сфери на дейност.

- А сега на кого искате да помогнете?

Готов съм да помогна на всеки, с каквото мога да съдействам в рамките на своите правомощия, за да се намери решение. Това, което ме натъжава, е липсата на човещина. Аз вярвам, че човешките взаимоотношения са в основата на това да живеем по-добре. Искам да помогна на България и да направя нещо полезно. Младите хора са движещата сила на страната, искам да ги задържим в България, затова влязох в предизборната надпревара. Нещо повече, искам да си върнем и тези, които вече са навън. Трябва да спрем тенденцията да губим кадърните си хора из света.

Като собственик на доста стабилен частен бизнес можете ли да кажете през кои години Ви е било най-трудно и кое е най-важното да се промени, за да започне България да се отлепя икономически от дъното?

- Годините на управлението на ГЕРБ, когато бюрокрацията и административната тежест ни смазват, когато обществените поръчки и парите от европейските фондове се печелят и управляват от най-близкото обкръжение на управляващите – това беше най-трудният ми период. Аз съм бизнесмен и знам какви са тежестите и натискът върху малкия и среден бизнес. За съжаление държавата не прави нищо, за да го стимулира и подпомага. Липсва държавна подкрепа и координация на национално и местно ниво за развитие му. Давайки възможност само на определени фирми да печелят, дребният бизнес затъва. Всичко това показва, че България се нуждае от по-ясна, по-целенасочена и действена политика по отношение на малкия и среден бизнес. Другото важно нещо, което трябва да направим, е обвързването на бизнеса с образованието, т. нар. дуално обучение, така че младите хора, завършвайки образованието си, да търсят своята реализация в България. Това може да се случи чрез промяна на управлението в страната.

Една от леките Ви коли е с четири седмици в номера, защото, както казвате, 7 е библейско число и Ви носи късмет. Сега сте под №7 в преференциалната листа на БСП. Предвкусвате ли победата?

Да, числото седем символизира загадъчната "божествена сила" в природата. Според Свещеното писание седем е съвършеното число. То управлява времето и пространството. За партията съм сигурен в победата. За себе си, каквото Господ е отредил. Винаги съм усещал Божията сила и намеса в живота си и вярвам, че ще успея, защото се боря! Ще използвам една мисъл на Бил Козби : По пътя към върха, желанието ти да успееш, трябва да е по-силно от страха пред провала!

*Предизборна публикация

3 коментара
24 Март 2017 10:50 | Bansko
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Ми ка да не живее в бедност бе педи като такива като теб станаха милионери от куфарчетата с парите, които окрадоха старите комуни като баща ти. КРАДЕЦ СИ ТИ И ЦЯЛОТО БСП


24 Март 2017 14:24 | БЛАГОЕВГРАД,
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

ТИ И БОЖКИЛОВ ЛИ ЩЕ ОПРАВИТЕ БЪЛГАРИЯ БЕ МАРДА, НЕ СТЕ ЗА ТОВА МЯСТО ПО ХУБАВО Е ДА СИ СЕДНЕТЕ НА МАСА ПО ЧАША ВИНЦЕ, ИМАТЕ ГО ПЪК И ЩЕ ВИ ОТИВА, ПЪК МАИНАТА МУ НА ДРУГОТО, ВИЕ НЕ СЕ БУТАИТЕ В, А, ГРУПА, БЕЗМИСЛЕНО Е,


24 Март 2017 15:24 | 1
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Питайте другарката, що синчето е в САЩ, що така бе другарко, защо в гнилия капитализъм всички ви влече.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар