Ексклузивно! Ивайло Калфин пред Struma.com: Знам и мога да върна авторитета на Президентската институция, никога не съм подвеждал, не съм поемал ангажименти, които не мога да изпълня!

20 октомври 2016 12:51   11 коментара   9048 прочита


Защитавал съм тезите си и съм плащал цена за това, недоумявам защо опонентите ми бягат от дебати с мен! Държавният глава трябва да е близо до хората, такъв какъвто съм аз и всички ме познават

Кандидатът за президент от коалиция "Калфин Президент" рано днес пристигна в Благоевград, за да се срещне тази вечер със симпатизантите си от областния център. Репортер на struma.com прекъсна дружеската му среща на кафе със съпартийци, коалиционни партньори и приятели, за да отговори на няколко въпроса пред читателите ни. Калфин бе придружаван от лидера на АБВ в Пиринско Владимир Елезов, лидера на ПП "Партия на зелените"Андон Тодоров и членове на коалицията, издигнала го за президент на България.

1. Г-н Калфин, коя бе личната Ви мотивация да се включите в предизборната кампания?

- Искам да видя президента на Република България по различен начин. Имал съм възможност да работя и общувам много с държавни, правителствени глави. Не се чувствам добре от това, че България не е представена добре навън, че нямаме авторитетната президентска институция. Имам самочувствието, че познавам и президентската институция, изпълнителната власт, и законодателната власт. В Европейския Парламент съм работил също. Заедно с проф. Хавачев, който е и единственият представител на средите на българското образование и култура в тази кампания, мисля че от гледна точка на подготовка и компетентност имаме основание да поискаме вота на българските избиратели.

2. Какъв президент ще бъде Ивайло Калфин?

- Активен. За мен това не е церемониална институция. Аз самият съм активен човек и навсякъде, където съм работил, съм търсил да има промени. Никога не съм управлявал, заради самото управление в дадено ведомство. Държавният глава трябва да бъде близко до хората, той трябва да поставя въпросите, които ги интересуват. Той трябва да бъде авторитетен в международен план, за да може страната ни да си върне това място, което и се полага като авторитет.

3. Вашият коментар за кризата с бежанците?

- Кризата с бежанците е една дълга тема, свързана с грешна политика на Европейския съюз. Можем да го кажем до толкова, до колкото и ние участваме в тези решения. И чак в последно време ЕС започва да намира правилната посока, за мен този вид въпрос се решава външно-политически. 80% от бежанците в България не са от Сирия и Ирак, те трябва да бъдат върнати по домовете им. Това означава външно-политическа активност, която да осигури това нещо.

4. Как ще коментирате казуса Бокова-Кристалина Георгиева?

- Унизителен за държавата, която постави България в смешна ситуация сред 200-те членки на ООН. Там има и големи и малки страни, богати, бедни, но да станеш за смях действително е страшно унизително. Това българското правителство не трябваше да го причинява.

5. Какво е първото нещо, което ще направите като влезете в Президентството? Кои грешки ще поправите?

- Аз ще създам такава структура на президентската организация, която да бъде максимално отворена и да включва максимално лесен достъп и на гражданите, на неправителствените организации и разбира се на институциите. По отношение на темите, мисля че темата свързана с бежанците е най-важна. Както и теми, които са близки до българските граждани и по които президентът трябва да бъде активен-политиката на доходите, демографската политика, образованието, качеството на образованието, отпадането на много от децата от училище и какво трябва да се направи. Различна структура на българската икономика. Аз съм ангажиран отдавна и в каузи, примерно със защита на равните възможности, на борбата с домашното насилие и т. н. Така че ще се постарая президентската институция да се изпълни със съдържание във всичките области.

Защо българите трябва да гласуват за Вас?

- Защото ми се иска първо българите активно да участват във всеки избор и сами да си избират държавния глава, а не някой друг да им го избира, както и другите институции. Освен това сме 21 души на „политическия пазар“, за съжаление кандидат-президентската кампания е много къса в България и основните ми конкуренти бягат от дебати. Видяхме един дебат, който беше много любезен между тях, не сблъскаха на практика тези и идеи. Лошото е, че не интервю за работа човек да отиде го питат какво му е мнението, как би се държал. От гражданите се очаква те сами да направят своята преценка и аз съм убеден в разума на българския избирател. Ако оценяват компетентност, професионализъм и достойнство. През последните 20 години работя и съм пред очите на хората и мисля, че имам много добри шансове.

7. Какво трябва да знаят хората за Ивайло Калфин, човекът и президент?

- Аз вече не зная какво не знаят хората за Ивайло Калфин в политиката. Работил съм на много места и не се притеснявам отново да се явя на изброи. Никога не съм подвеждал, не съм поемал ангажимент, който не мога да изпълня, защитавал съм тезите си и затова съм си плащал политическата цена. Не робувам на началници-вътрешни или външни, нито на партийни директиви и повели.

Това, което не знаят е по-скоро свързано с личния ми живот, което също в рамките на възможното се опитвам да не го слагам на политическото стъргало. Имам една дъщеря, тя е студентка, първи курс в момента. Със съпругата ми съм женен от 23 години вече, така че семейството ми действително е важната ми опора, която не е от най-публичната част на моята работа.

Какво още има да каже Ивайло Калфин?! Защо той трябва да е Президентът? За държавата и държавността, за авторитета на България и още интересно от Ивайло Калфин. Тази вечер в 19 часа в ДТ "Никола Вапцаров" в Благоевград.

Н. Никова

11 коментара
20 Октомври 2016 13:36 | Рилчанин
Оценка:
0
 (
26
 гласа)

Ивайло Калфин стои най-добре от всички кандидати. Има опит, международно признание и успехи и чисто минало. Аз ще гласувам за него.


20 Октомври 2016 15:53 | симо
Оценка:
4
 (
18
 гласа)

Освен, че увеличи годините за пенсиониране и участвахте с Г. Първанов, да бъде взет външен дълг в размер на 16 000 000 000 лева, какво друго си направил за България и българският НАРОД????


20 Октомври 2016 16:05 | Ай
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

От цялата работа не разбрах само едно - Елезов е посочен като "лидер на АБВ в Пиринско". Може и да греша, но за такъв помня бе избран Д. Атанасов. Ако някой ми помогне да се ориентирам ще съм благодарен.


20 Октомври 2016 20:04 | Палячо
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Ех Елезов само на куци коне залагаш, ама толоко ти е капацитета изглежда.


20 Октомври 2016 21:14 | !!!
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

До Ай, правилно отбеляза, че Елезов е посочен за лидер в Пиринско. В Област Благоевград тези, които създадоха АБВ бяха-Вл. Димитров, Ал. Мановски, Спас Велков, Н. Николов, Д. Атанасов и др. Елезов е посочен от Ганджов, Паскалев и други мазници!


21 Октомври 2016 00:46 | Агент Гоце
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Втори мандат лидер на АБВ в Пиринско е Д. Атанасов от Петрич, с двама зам. председатели-Милена Запрева от Гоце Делчев и Георги Костов от Кресна. И да допълним "!!! " и те са от основателите. А Елезов е назначен от Румен Петков и Георги Първанов. Не е избиран, следователно не е лидер.


21 Октомври 2016 11:09 | !
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Не мога да разбера как хора като Калфин имат очи да се кандидатират, при това за най-високия държавен пост! Видяхме го какво направи като социален министър, кръгла нула! Защо си вярва, че може да застане начело на цялата държава? Някои хора нямат никакъв срам!


21 Октомври 2016 12:28 | Орас
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

до !. Мисля, че който и да било министър/дори и да не прави нищо/, работи повече от който и да е президент на страната. Разбирате от само себе си, че институцията "Президент" като че ли все повече губи смисъл.


23 Октомври 2016 09:31 | Рилски
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Българи, никога не гласувайте за български чифутин, те унищожават България и българският народ. В правителството на Б. Б. са с лопата да ги ринеш, за това сме на този хал. И този на снимката е от тях само, че в друга партия.


23 Октомври 2016 12:18 | ПП
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Основатели бе... Вл. Димитров, Ал. Мановски, Спас Велков, Н. Николов, Д. Атанасов, все имена, които са в дълбоката история и от цяла година нищо не ги свързва с АБВ, даже дълго ги търпяха. Настана ново време уважаеми, а за вас, връщане няма... втори мандат за Атанасов, явно много му се иска, но неговата песен беше до тук. Елезов, това е "лидер на АБВ в Пиринско".


24 Октомври 2016 11:48 | той
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Гласувах за Калфин предните избори, но никога вече няма да направя такава грешка . Безсрамен лицемер и слънчоглед, за този няма принципи, пак се гъзи на Буда и прецакват лявото с агент Гоце.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар