Eдинодушно: Общинските съветници приеха на първо четене изменение на Интегрирания план за развитие на Благоевград

28 август 2015 16:49   4 коментара   6426 прочита


Общински съвет - Благоевград одобри на първо четене изменение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Благоевград за периода 2014-2020г. Изменението предвижда включването на 13 нови обектни предложения.

Сред тях са подлез за квартал „Грамада”, хотел с трибуни при стадион „Христо Ботев”, спортна база в местността „Ягоденица” в село Зелен дол, изграждане на релсово пасажерско транспортно съоръжение с въжено задвижване към м. „Зайова поляна”, основен ремонт на Зоопарк - Благоевград и възстановяване и рехабилитация на градски парк „Ловен дом” с прилежащата към него сграда на Обсерваторията.

Обектите са избрани със стратегическо значение за жителите на града. Те са публикувани на сайта на община Благоевград – www.blgmun.com, отдел „Обяви и съобщения” и подлежат на коментари и допълнения до 2 септември. Окончателното решение за изменение и допълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Благоевград ще бъде гласувано от общинските съветници на следваща сесия. Следващата възможност за изменение на плана ще има през 2019 година.

„Общината има за цел възможно най-бързо да се случи този процес на допълнение, за да не губим ценно време и ресурс”, каза зам. -кметът Кралева.

В момента стойността на Интегрирания план е приблизително 600 милиона, като има възможност да се одобрят допълнително още 20 % извън трите определени зони за въздействие в Интегрирания план. С допълнителните обекти сумата ще нарасне до 720 милиона лева.

Целта е да бъдат включени повече обекти, от които да се изберат на следващ етап проектите, които биха могли да се финансират с предоставените приблизително 44 милиона по ОП „Региони в растеж” по приоритетна ОС 1. „Интегрираният план е основа на нашето кандидатстване по тази програма. Ще бъдат избрани най- добрите обекти, които да влязат в инвестиционната програма, с която ще кандидатстваме пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, каза още Кралева.

Общо 37 точки бяха гласувани от благоевградските съветници днес. Сред тях бяха бюджетната прогноза за периода 2016-2018 година за местни дейности, изменение на първо четене на Наредбата за условията и реда за упражняване правата на Община Благоевград върху общинската част от капитала на търговските дружества, финансиране на процедури „Ин витро“ със средства от бюджета на Община Благоевград. Местните парламентаристи предоставиха права на Кмета на Община Благоевград да издава запис на заповед за авансово плащане по проект „Инвестиции в бъдещето на община Благоевград”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.


Още за: съвет   четене   развитие   Още от: Политика

Принтирай статия
4 коментара
29 Август 2015 13:26 | ЛИЛИ
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Щом Шопова е довела значи има далавера .
Господа общински съветници не гласувайте на сляпо иде видов ден


30 Август 2015 10:16 | ???
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Как пък все някой ви пречи на Вас? Какво искате от хората? Прави ли се нещо в града - прави се, резултатите на лице ли са - на лице са... А Вие все на Вуте у двора гледате


31 Август 2015 10:20 | пїЅпїЅпе
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Първо да се рехалбитират. Училищата -бъдещето поколение на града


31 Август 2015 10:24 | пїЅпїЅпе
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да се направи, каквото може за Училищата и училищните дворове към тях




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар