Ал. Краваров: Газификацията на Банско е ключов приоритет

13 октомври 2015 18:27   11 коментара   8012 прочита


Защо за жителите на Банско това е от ключова важност? Защо го поставяме и в предизборната програма „Заедно за Община Банско“?

Има кратък отговор: Сигурност, комфорт, ефективност и достъпност.

Нека поясня: Изграждането на газопреносна мрежа в Община Банско представлява важно усилие за цялостното преустройване на начина на живот на нейните жители. И днес България е една от най-слабо газифицираната страни в ЕС. Малко над 3 на сто от населението използва това евтино и екологичното гориво.

Банско може да извлече само ползи от реализацията на такъв проект. Общината е включена в списъка от 27 пилотни общини, където подобен проект трябва да стартира. Булгартрансгаз и Европейската банка за възстановяване и развитие създадоха т. нар. Фонд Козлодуй, финансирането на който ще се извършва от двете институции. Общините се явяват бенефициенти в този проект. В Банско той ще се развие в две посоки – строеж на газопровод по трасето Симитли – Банско – Добринище и създаване на градска газопреносна мрежа, даваща достъп до крайните потребители – редовите домакинства. Цялата стойност на проекта е 14 млн. лв, като всичките средства се предоставят от ЕБВР и Бултартрансгаз. Газопреносната мрежа предстои да блъде свързана със съществуващата централа за биомаса и ще увеличи ефекта от нейното използване.

Ефектът за гражданите на Община Банско е несъмнен и многопосочен. Преди всичко става дума за повишаване на енергийната ефективност, намаляване на консумацията на електричество и трайно повишаване на качеството на живот на хората. За нас тук има и още един ефект – изцяло екологичен – намаляване на консумацията на дървен материал през отоплителния сезон, който в момента достига 200 хил. куб. м годишно. Трайният ефект ще се изрази и в намаляване на нивата на дим от консумацията на дървен материал. Това е важно, защото планираме и в бъдеще нашето Банско да се развива като курортна и екологично чиста община.

А газта е евтина. Много по-евтина от всички останали енергоносители. Високата калоричност на природния газ го прави ефективен и това е основната причина голяма част от домакинствата – над 80 на сто всекидневно - в ЕС да използват именно това гориво. В световен мащаб постоянната конкурентна цена на синьото гориво в крайна сметка осигурява сигурност и ниски битови разходи.

Съвременните газови уреди пък са икономични – те загряват и изстиват мигновено. Така готвите и си осигурявате топла вода срещу много по-малко количество енергия и съответно – по-малко пари. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%.

Несъмнено използването му за битови нужди може да намали разходите на домакинство за отопление, готвене и топла вода до 40 а сто спрямо най-използваните енергоизточници. Разходът за отопление на едно средностатистическо домакинство с природен газ е в пъти по-нисък в сравнение с електричеството или нафтата.

С всичко казано дотук, се надяваме, че успяхме да ви убедим – газификацията в комбинация с използването на централата за биомаса е истинската енергийна алтернатива, с която ще поставим Банско на модерната европейската енергийна карта!

*Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление


Още от: Политика

Принтирай статия
11 коментара
13 Октомври 2015 18:43 | ДОКТОРА
Оценка:
13
 (
25
 гласа)

С №4, КЪМ ПОБЕДАТА !!! НА 25 ВЕЧЕРТА, КРАЙ НА КРАДЛИВОТО ИГО !!!!ПОБЕДА !!!!


13 Октомври 2015 20:09 | НАБЛЮДАТЕЛ
Оценка:
7
 (
19
 гласа)

Икономов Губи и той го знае.... С НОМЕР 4 на 25 ЗА ДА МОЖЕ ОБЩИНАТА ДА СЕ ИЗМЪКНЕ ОТ КАЛТА В КОЯТО Е ПОТЪНАЛА.....


13 Октомври 2015 20:43 | ? водолаз
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

не е честно, нека първо да асфалтираме?


13 Октомври 2015 21:01 | банскалия
Оценка:
7
 (
25
 гласа)

Господин, Краваров гаста е евтина за такива като тебе крали яко през двата ти мандата като кмет, но за мен един обикновен гражданин е мираж твоита газ. Явно там е новата далавера и затова бързаш пак да станеш кмет за да налапаш пак КОКАЛА.


13 Октомври 2015 21:08 | Евала
Оценка:
-1
 (
19
 гласа)

Евала дочекайме и Цанката да каже нешчо в сегашно време, некаков план, не само да брои по колко евро била земята и от нишчо Банско ка го е наприл ТОЙ нешчо. Банско напри от него нешчо иначе чеше да си е нишчо! Пара има ле е лесно.


14 Октомври 2015 05:17 | Френски инвеститор
Оценка:
4
 (
18
 гласа)

чичо Цане, защо не сложи газ на МОЛА ТИ ПРЕД КЕМПИНСКИ ДА ГО ОТОПЛЯВАШ С ГАЗ, АМИ ГОРИШ ВСЕВЪЗМОЖНИ БОКЛУЦИ И КЮМЮР И ОБГАЗЯВАШ РАЙОНА??? ДАНЕ БИ ДА СА СВЪРШИЛИ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ИСЕГА ДА ГО ПРОБУТВАШ НА НАС ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА. ДАНЕ БИ СЛОЧАЙНО ДА ИМАШ ДЯЛ В ГАЗОСНАБДИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО ТА ТОЛКОВА Е КЛЮЧОВ ПРИОРИТЕТ ЗА ТЕБ.


14 Октомври 2015 05:25 | Халев
Оценка:
2
 (
16
 гласа)

Той и тока е евтин за Краваров. Вижте документи колко е крала Наталка : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=744355189025115&id=498257566968213 - See more at: http://pirinsko.com/al-kravarov-gazifikaciqta-na-bansko-e-kliuchov-prioritet-14691.html#sthash.0pegrVxl.dpuf


14 Октомври 2015 06:18 | Джоре Кадев
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Ами то само Наталия Краварова да беше добре ами то и Динко Загорчин шефо на ВИК Разлог и той краде ток, сигорно оти нема пар, дава ги за изборната кампания????


14 Октомври 2015 10:55 | Ком Пресор
Оценка:
-5
 (
13
 гласа)

Г-н Краваров, няма нужа да газифицирате Банско - ако станете кмет Вие сте си истински въдух под налягане. Само газове бълвате, а кандидатурата Ви перосто форма на реваншизъм, поне аз така я възприемам. Моят глас няма да е за вас, защото годините от живота ми са по-ценни от сметките, които двама престъпници имат за уреждане.


14 Октомври 2015 12:19 | Иван С.
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Мило Банско, мили валести камене. Газта е наричана по цял свят горивото на бедните. За това почти целия свят се отоплява на газ ама нали герберите винаги сте много отворени


15 Октомври 2015 12:12 | Джоре Кадев
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ами то само Динката Загорчин да беше... Ами Сенката Кирицов? И той си нема парици, ама него си го обичат вного люде по Банско, та некой му е бил турил джажа на електромеро, да не арчи много ток. Айде мори!.... Та тава са боклуците шо не се борат за власт и кокал. Да не думаме за Владо-лихвата шо се маа пиян на секаде...




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар