Новините на югозападна България
18-годишната Алисия Шмит е провъзгласена за най-секси спортистката на света Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище © Сн.: iStock.comЯжте повече банани и авокадо, ето защо
   РегистрацияЗабравена парола

Поставихме стенд на 90-годишен ветеран от войната с остър миокарден инфаркт, на втория ден бе на крак


24 април 2010 00:20  6 коментара   28560 прочита

Ветеранът от войната, 90-годишният Митре Вангелов от Кресна, на 2-ия ден след поставянето на стенда е на крак
Ветеранът от войната, 90-годишният Митре Вангелов от Кресна, на 2-ия ден след поставянето на стенда е на крак


Ветеранът от войната, 90-годишният Митре Вангелов от Кресна, на 2-ия ден след поставянето на стенда е на крак

Завеждащият кардиологично отделение в частната болница ПУЛС - Благоевград д-р Борислав Ацев пред в. “Струма”


- Д-р Ацев, каква дейност осъществявате в отделнието в благоевградската болница ПУЛС?

- Пациентите със сърдечносъдови заболявания от Югозападна България вече могат да получат висококвалифицирана помощ в новооткритото кардиологично отделние. Със заповед на бившия здравен министър д-р Божидар Нанев през първите 15 дни на месеца приемахме острите сърдечни инфаркти от Пиринско. В кардиолгично отделение работи високоспециализиран екип, от тях 4-ма лекари с придобита специалност по кардиология и 8 медицински сестри. Отделението разполага с лаборатория за инвазивна диагностика и лечение и интензивен сектор за болнично лечение на спешни състояния, като по-голяма част от тези пациенти се лекуват с инвазивен метод. Това е най-съвременният метод за лечение, обслужваме спешни случаи от Благоевградска и Кюстендилска област. За четири месеца в ПУЛС пълноценно болнично лечение е оказано на над 150 нуждаещи се от кардиологична помощ, приемът е 24-часов, без прекъсване. Капацитетът на отделението е 15 лежащо болни. Рядък клиничен случай е приетият по спешност 90-годишен пациент от Кресна с остър инфаркт на миокарда. Болният бе в тежко състояние със сърдечна слабост. След необходимата подготовка по инвазивен път бе осъществено разширение на запушената артерия и поставяне на стенд. Необичайното и радващо е, че болни на тази възраст се спасяват с този метод, в страната за една година има около 4-5 такива случая. Болният дядо, който бе в тежко състояние, на 3-ия ден бе готов за изписване, вече е на крак и се връща към нормалния си живот.

Възможностите на болницата са огромни, може да поеме и най-сложните случаи в областта на кардиологията с провеждане на реанимационно лечение с високотехнологична апаратура. При необходимост се осигурява провеждане на операции в столичната болница “Света Екатерина”.

Болница ПУЛС има сключен договор с тази специализирана клиника за прием и болният своевременно се прехвърля, а близките на пациента трябва да знаят, че транспортираното е подсигурено. В болницата има възможност по избор на близките да останат и като придружители на болния.

- Д-р Ацев, пациентите плащат ли медицинската процедура при поставяне на стенд?

- Не, лечението е напълно безплатно. Болница ПУЛС има сключен договор със Здравната каса за медицинска дейност по тези клинични пътеки.

- Кои са рисковите групи, при които най-често се получава инфаркт?

- Най-масовата групата е между 60 и 80 години, в тази възраст рискът е голям както за мъжете, така и за жените. Риск съществува и при 45-годишни, за съжаление възрастта на инфаркта пада рязко надолу през последните години. Най-младият ни пациент е 39-годишен мъж от Благоевград.

- Как постъпват пациентите при вас за лечение?

- Спешните случаи се приемат директно през спешния кабинет, който се намира на партерния етаж на болницата и работи 24 часа. Пациентите, които се нуждаят от консултативно-диагностична помощ и не са от спешен характер, се приемат след предварително записване на тел. 073/882020 или 0893 632954.

- Какви са първите симптоми за сърдечносъдово заболяване?

- Продължителна гръдна болка е първият признак, който трябва да насочи пациента към личния лекар и към търсене на специализирана помощ. Най-важно за успешното лечение при направен инфаркт е пациентите да реагират бързо, времето е решаващо, колкото по-рано бъде диагностициран тромбът и мястото в сърдечната артерия, толкова е по-голям шансът болният да оцелее и да възвърне трудоспособността си. В болница ПУЛС има обезпечена специализирана медицинска помощ денонощно.

- В рамките на колко часа е възможно успешно лечение?

- Първите 6 часа от началото на получаване на инфаркта са най-важните, но при оказването на необходимата кардиологична помощ в рамките на първия час, час и половина, се постигат най-добри резултати. Рискова група за получаване на инфаркт са наследствено обременените, с висок холестерол, диабет и високо кръвно налягане. Над 40-годишна възраст е задължително веднъж годишно да се изследва рискът от сърдечносъдови заболявания. Профилактичните прегледи с извършване на изследвания са безплатни за пациентите с направление. При липса на направление прегледът се плаща по установен ценоразпис.

Статистиката сочи, че в България сърдечносъдовите заболявания се нареждат на първо място. На територията на Югозападна България нашата кардиоинвазивна лаборатория разполага с най-модерната апаратура и база със сервиз за обслужване на пациенти, отговарящи на всички европейски критерии. За пациентите се грижат водещи специалисти с доказан професионален опит, пътят им до столичните клиники вече е скъсен.

Още за: Б. Ацев  болница  кардиология Още от: Отблизо

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


6 коментара

24 април 2010 10:25 | Емо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Алоооо "Струма",
Казва се СТЕНТ,А НЕ стенД.
Стенда е съвсем друго съоръжение.
Ограмотете се преди да пропишете!
А щосе отнася до инванзивната кардиология в провинцията,то само вие не сте разбрали,че това е най-ефикасния начин за източване на здравната каса.


24 април 2010 11:07 | 4ugbina
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)25 април 2010 11:27 | ха-ха
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

ха-ха, поставили сте стента, щото сте частна болница. В държавната на 90 годишен миришещ на пръст дъртак никой няма да го постави. И правилно, стига са се харчили пари за старци от гробищата, те не са бъдещето на тази страна.


25 април 2010 11:31 | до частните шарлатани
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

докога здравната каса ще плаща на частните болници ? Докога от моите пари ще се дават за кардиолозите хилядарки за работа като тази - да спасяват 90 годишни старци ? Ами да са си платили старците, нали сте частни ? не можахте ли с тези пари да спасите млад човек ? Ама ви дреме на оная работа, само парите ви интересуват и е прав пишещият горе - инвазивната кардиология е най-лесния и ефикасен начин да се точи здравната каса. Да спасяват старчоци на 90 год. са сметка на НЗОК-безобразие ! И кви са тези кардиологични клиники под път и над път ? Само инвазивна кардиология ли се работи у нас ? Преди да правите опареци не преценявате ли пациента или само парите ви интересуват? След два-три месеца този дъртак като умре от естественото си състояние на 90 год., щото природата не е частна клиника, тогава ще върнете ли парите, които сте взели от касата, за да поставите стент на един труп ? Шарлатани !


28 април 2010 09:10 | dimitrina
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

В отговор на горните два поста, искам да попитам - утрешния ден няма ли и вие да станете "дъртаци"? Ако това беше ваш близък, дали бихте реагирали така? Докато има прости и злобни същества като Вас, няма да се оправи България, а не само здравната каса. България - не сме ли всички ние, Вие?! Що за изроди сте вие - наричате "труп" и "дъртак" човек, който забравяте, че би могъл да е ваш близък! Засрамете се!


7 декември 2010 15:37 | Андреана
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Не мога да повярвам колко злобни и безчувствени хора има в България. Млад или стар всеки трябва да получи адекватна помощт. Срамувам се от горните два коментара.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.