Новините на югозападна България
Снимка:http://cdn.zmescience.comЗатваряйте капака на тоалетната чиния, ако искате да сте здрави 5 трика, които подмладяват мигновено! Лютви Местан със сина си Дениз. Снимки: МИГNews.infoПищна сватба с 600 гости вдигна на дъщеря си Лютви Местан
   РегистрацияЗабравена парола

Поставихме стенд на 90-годишен ветеран от войната с остър миокарден инфаркт, на втория ден бе на крак


24 април 2010 00:20  6 коментара   12213 прочита

Ветеранът от войната, 90-годишният Митре Вангелов от Кресна, на 2-ия ден след поставянето на стенда е на крак
Ветеранът от войната, 90-годишният Митре Вангелов от Кресна, на 2-ия ден след поставянето на стенда е на крак


Ветеранът от войната, 90-годишният Митре Вангелов от Кресна, на 2-ия ден след поставянето на стенда е на крак

Завеждащият кардиологично отделение в частната болница ПУЛС - Благоевград д-р Борислав Ацев пред в. “Струма”


- Д-р Ацев, каква дейност осъществявате в отделнието в благоевградската болница ПУЛС?

- Пациентите със сърдечносъдови заболявания от Югозападна България вече могат да получат висококвалифицирана помощ в новооткритото кардиологично отделние. Със заповед на бившия здравен министър д-р Божидар Нанев през първите 15 дни на месеца приемахме острите сърдечни инфаркти от Пиринско. В кардиолгично отделение работи високоспециализиран екип, от тях 4-ма лекари с придобита специалност по кардиология и 8 медицински сестри. Отделението разполага с лаборатория за инвазивна диагностика и лечение и интензивен сектор за болнично лечение на спешни състояния, като по-голяма част от тези пациенти се лекуват с инвазивен метод. Това е най-съвременният метод за лечение, обслужваме спешни случаи от Благоевградска и Кюстендилска област. За четири месеца в ПУЛС пълноценно болнично лечение е оказано на над 150 нуждаещи се от кардиологична помощ, приемът е 24-часов, без прекъсване. Капацитетът на отделението е 15 лежащо болни. Рядък клиничен случай е приетият по спешност 90-годишен пациент от Кресна с остър инфаркт на миокарда. Болният бе в тежко състояние със сърдечна слабост. След необходимата подготовка по инвазивен път бе осъществено разширение на запушената артерия и поставяне на стенд. Необичайното и радващо е, че болни на тази възраст се спасяват с този метод, в страната за една година има около 4-5 такива случая. Болният дядо, който бе в тежко състояние, на 3-ия ден бе готов за изписване, вече е на крак и се връща към нормалния си живот.

Възможностите на болницата са огромни, може да поеме и най-сложните случаи в областта на кардиологията с провеждане на реанимационно лечение с високотехнологична апаратура. При необходимост се осигурява провеждане на операции в столичната болница “Света Екатерина”.

Болница ПУЛС има сключен договор с тази специализирана клиника за прием и болният своевременно се прехвърля, а близките на пациента трябва да знаят, че транспортираното е подсигурено. В болницата има възможност по избор на близките да останат и като придружители на болния.

- Д-р Ацев, пациентите плащат ли медицинската процедура при поставяне на стенд?

- Не, лечението е напълно безплатно. Болница ПУЛС има сключен договор със Здравната каса за медицинска дейност по тези клинични пътеки.

- Кои са рисковите групи, при които най-често се получава инфаркт?

- Най-масовата групата е между 60 и 80 години, в тази възраст рискът е голям както за мъжете, така и за жените. Риск съществува и при 45-годишни, за съжаление възрастта на инфаркта пада рязко надолу през последните години. Най-младият ни пациент е 39-годишен мъж от Благоевград.

- Как постъпват пациентите при вас за лечение?

- Спешните случаи се приемат директно през спешния кабинет, който се намира на партерния етаж на болницата и работи 24 часа. Пациентите, които се нуждаят от консултативно-диагностична помощ и не са от спешен характер, се приемат след предварително записване на тел. 073/882020 или 0893 632954.

- Какви са първите симптоми за сърдечносъдово заболяване?

- Продължителна гръдна болка е първият признак, който трябва да насочи пациента към личния лекар и към търсене на специализирана помощ. Най-важно за успешното лечение при направен инфаркт е пациентите да реагират бързо, времето е решаващо, колкото по-рано бъде диагностициран тромбът и мястото в сърдечната артерия, толкова е по-голям шансът болният да оцелее и да възвърне трудоспособността си. В болница ПУЛС има обезпечена специализирана медицинска помощ денонощно.

- В рамките на колко часа е възможно успешно лечение?

- Първите 6 часа от началото на получаване на инфаркта са най-важните, но при оказването на необходимата кардиологична помощ в рамките на първия час, час и половина, се постигат най-добри резултати. Рискова група за получаване на инфаркт са наследствено обременените, с висок холестерол, диабет и високо кръвно налягане. Над 40-годишна възраст е задължително веднъж годишно да се изследва рискът от сърдечносъдови заболявания. Профилактичните прегледи с извършване на изследвания са безплатни за пациентите с направление. При липса на направление прегледът се плаща по установен ценоразпис.

Статистиката сочи, че в България сърдечносъдовите заболявания се нареждат на първо място. На територията на Югозападна България нашата кардиоинвазивна лаборатория разполага с най-модерната апаратура и база със сервиз за обслужване на пациенти, отговарящи на всички европейски критерии. За пациентите се грижат водещи специалисти с доказан професионален опит, пътят им до столичните клиники вече е скъсен.

Още за: Б. Ацев  болница  кардиология Още от: Отблизо

Добави/гласувай в Свежо   Добави в Любими.ком   Сподели във Фейсбук Запомни    Изпрати    За печат


6 коментара

24 април 2010 10:25 | Емо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Алоооо "Струма",
Казва се СТЕНТ,А НЕ стенД.
Стенда е съвсем друго съоръжение.
Ограмотете се преди да пропишете!
А щосе отнася до инванзивната кардиология в провинцията,то само вие не сте разбрали,че това е най-ефикасния начин за източване на здравната каса.


24 април 2010 11:07 | 4ugbina
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)25 април 2010 11:27 | ха-ха
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

ха-ха, поставили сте стента, щото сте частна болница. В държавната на 90 годишен миришещ на пръст дъртак никой няма да го постави. И правилно, стига са се харчили пари за старци от гробищата, те не са бъдещето на тази страна.


25 април 2010 11:31 | до частните шарлатани
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

докога здравната каса ще плаща на частните болници ? Докога от моите пари ще се дават за кардиолозите хилядарки за работа като тази - да спасяват 90 годишни старци ? Ами да са си платили старците, нали сте частни ? не можахте ли с тези пари да спасите млад човек ? Ама ви дреме на оная работа, само парите ви интересуват и е прав пишещият горе - инвазивната кардиология е най-лесния и ефикасен начин да се точи здравната каса. Да спасяват старчоци на 90 год. са сметка на НЗОК-безобразие ! И кви са тези кардиологични клиники под път и над път ? Само инвазивна кардиология ли се работи у нас ? Преди да правите опареци не преценявате ли пациента или само парите ви интересуват? След два-три месеца този дъртак като умре от естественото си състояние на 90 год., щото природата не е частна клиника, тогава ще върнете ли парите, които сте взели от касата, за да поставите стент на един труп ? Шарлатани !


28 април 2010 09:10 | dimitrina
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

В отговор на горните два поста, искам да попитам - утрешния ден няма ли и вие да станете "дъртаци"? Ако това беше ваш близък, дали бихте реагирали така? Докато има прости и злобни същества като Вас, няма да се оправи България, а не само здравната каса. България - не сме ли всички ние, Вие?! Що за изроди сте вие - наричате "труп" и "дъртак" човек, който забравяте, че би могъл да е ваш близък! Засрамете се!


7 декември 2010 15:37 | Андреана
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Не мога да повярвам колко злобни и безчувствени хора има в България. Млад или стар всеки трябва да получи адекватна помощт. Срамувам се от горните два коментара.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама