Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Въпрос на морал и личен избор! Кой ще плати разходите?! Единият от ранените в тежката катастрофа над Кресна "избяга" от МБАЛ


9 август 2017 11:25  11 коментара   21777 прочитаПремина да се лекува в частната в съседство


Едно от тежко пострадалите в катастрофата в Пирин над Кресна, момчета, което бе в реанимация на МБАЛ, където спасиха живота му, се прехвърли да се долекува в частната болница в съседство. Решението му изненада лекарите, които до този момент бяха над ранените 4 момчета, които се преобърнаха в 100-метрова пропаст на връщане от хижа в Пирин над Кресна.

Всеки има право на избор къде и как да се лекува, това не подлежи на обсъждане, обаче случаят, който не е изолиран, разкрива сериозен проблем пред държавната болница в Благоевград. Спешните и изключително тежки случаи винаги попадат в Спешно отделение на МБАЛ Благоевград, откъдето се разпределят по отделенията на болницата.

Травматичните пациенти например минават пред болничния скенер, правят се прегледи, консултации, хабят се консумативи, използват се животоспасяващи медикаменти, които струват много пари и след всичко това, когато специалистите в болницата са извадили някой от опасността за живота му, той бяга, за да се лекува в друга болница. Парадоксът е плащаш на частно, а не плащаш в държавната болница, където са спасили живота ти.

Проблемът не е изолиран, затова държавните болници, които се нуждаят от огромен ресурс от медицинска техника, консумативи, специалисти, страдат от безпаричие и едва кретат.

Въпросът е морален, като искаш да се лекуваш в частна болница иди там още, когато имаш нужда от помощ, коментират медиците от МБАЛ, Никой от спешните пациенти не си задава въпросът, кой ще плати разходите за спешното му лечение, държавната болница е насреща. Ами, ако държавната болница откаже прием на спешен пациент, дали частните здравни заведения ще се наемат да направят това, което направиха специалистите на МБАЛ за 5-има ранени в тежка катастрофа.

Свидетели сме били на изключително тежки пътни произшествия с над 7 ранени, поведението на лекарите от МБАЛ в такива случаи просто е трогателно, хвърчат като обезумели. Да, всеки има право на избор, но е нужен и малко морал и благодарност за усилията да спасиш човешки живот.

Петя Георгиева

Още за: разходи  МБАЛ  живот  болница Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


11 коментара

9 август 2017 11:45 | хахаахха
Оценка:
-5
 (
29
 гласа)

А като плащам по 1000 лв здравни и пенсионни осигуровки, няма проблеми нали? Къде отиват тези пари?!?


9 август 2017 12:04 | ККККК
Оценка:
23
 (
33
 гласа)

е как ли па не плащаш 1000 лева оситуровки .....Един няма с такива осигуровки, много знаеш


9 август 2017 13:17 | 222
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

при частниците естествено.... що за въпрос:)


9 август 2017 16:47 | веси
Оценка:
14
 (
16
 гласа)

Браво, точно така стоят нещата! а като плащаш 1000 лв, осигуровки защо си мислиш че не можеш да се лекуваш в частната болница? Или защото е частно там се плаща а в държавната не се. Толкова ниска здравна култура !!!!Само че, ако направиш подобно нещо в частната болница няма да те пуснат, докато не си платиш всички лек, и консумативи, които са ти правили!!! Голяма заблуда тъне у хората, голямо лутане и голяма простотия!


9 август 2017 18:22 | Знахар
Оценка:
18
 (
24
 гласа)

Ами битовите условия в частната са по-добри. Направете условията в държавната по-добри от тези в частната и хората ще се натискат да остават там. Толкова е близко до акъла. А иначе докторите и на двете места са еднакво калпави, имаш ли сериозен здравен проблем, бягай в София, иначе в Джумаята ще ти помогнат по-бързо да си заминеш за оня свет!


9 август 2017 18:38 | до хаха
Оценка:
9
 (
19
 гласа)

Ти сигурно си мислиш, че всички са тъпанари като теб и не могат да смятат. Дори да се осигуряваш на 1000 лева месечно, за година внасяш 720 лева здравни осигуровки... най-вероятно се осигуряваш на минимална заплата от 460 лева, което значи, че внасяш 331 лева годишно или даже може да си неосигурен здравно... все много ви се вижда, че плащате за здраве... ама повече плащате да поддържате колите си и пиенето си... а този избягалия от МБАЛ нали не е анониман?! трябва полицията да го издири и да бъде осъден да плати в троен размер направените от МБАЛ разходи по лечението му... само така българинът ще се научи да уважава и спазва закона...


10 август 2017 11:57 | лекар
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

РЕАНИМАЦИЯТА В МБАЛ- БЛАГОЕВГРАД Е СТЕПЕНИ ПО-ДОБРА И С ВЪЗМОЖНОСТИ ОТ ПСЕВДОРЕАНИМАЦИЯТА В ПУЛС !!! ТОВА ОТ МЕДИЦИНСКА ГЛЕДНА ТОЧКА. ЩО КАСАЕ БИТОВИТЕ УСЛОВИЯ - ДА В ПУЛС Е ПО-ДОБРЕ !!! НО КОЕ Е ПО-ВАЖНОТО : ХОТЕЛСКАТА ЧАСТ ИЛИ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ ???
ЩО КАСАЕ ГОРНИТЕ ГЛУПОСТИ ЗА 1000 ЛВ ОСИГУРОВКИ - ТОВА Е ПЛОД НА БОЛЕН МОЗЪК
ТА ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНАТ ПОДОБНИ ИНЦИДЕНТИ - МНОГО Е ПРОСТО : ВСЕКИ ПОСТЪПИЛ И НУЖДАЕЩ СЕ ОТ ЛЕЧЕНИЕ, ПРИСТИГНАЛ В СПО- ДА ПОДПИШЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪГЛАСИЕ ОТ ЛЕЧЕНИЕ В СЪОТВЕТНОТО ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ КОЕТО ЖЕЛАЕ. В ПРОТИВЕТ СЛУЧАЙ ДА ЗАПЛАТИ ПЪЛНАТА ТАКСА ОТ РАЗХОДИ НАПРАВЕНА ОТ НЕГО, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е ЗДРАВНО ОСИГУРЕН ИЛИ НЕ !!! НЕ МОЖЕ НЯКАКВА СИ СЕЛСКА ПРЪЧКА, ПРОСТО ДА РЕШАВА КЪДЕТО МУ ВТЕГНЕ ДА СЕ МЕСТИ !!! ПЪРВО ДА СЕ НАУЧИ ДА СИ БЪРШЕ ПРАВИЛНО ЗАДНИКА, ПЪК ПОСЛЕ ДА ПРЕЦЕНЯВА МЕДИЦИНСКАТА УСЛУГА !!!!
СМЕШНИЦИ !!! ВРОЧЕМ С ТАКАВА НАЦИЯ, СЪДБАТА НИ Е ЗАСЛУЖЕНА !!!!!


10 август 2017 12:38 | фюри
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

прав си доктореее прав си така е ...но и вие станахте търгаши (КОЙ ли не е) на здраве и всички виждаме и четем какви нелепости се случват.... нема да се оправим никога.... сам го каза заслужена съдба.... или наложена.... или или или


11 август 2017 09:54 | хахаахха
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Симпатяги, в сферата на ИТ индустрията съм, брутното месечно възнаграждение ми е 5800 лв, и съответно осигуровките (включително допълнително здравно и пенсионно осигуряване и избирателно пенсионно осигуряване) са малко под 1000 лв месечно. Не философствайте много. Докато условията не се подобрят в държавните здравни заведения, постоянно ще се наблюдава такава тенденция. Мисълта ми беше наасочено повече към това, къде дефакто отиват тези пари, защото само нашата компания има над 200 служители, а колко други компании има, и колко по-големи заплати дават. Отделно съм посещавал Спешен Център Благоевград поради спешност заради майка ми и докато не им дадох пари, не искаха да й обърнат внимание. Темата за мен е изчерпана, пожелавам Ви успех в живота.


11 август 2017 16:32 | до хахаха
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Въпреки, че си ИТ май много не си разбрал проблема, Изчети още няколко пъти статията!!!
МОЖЕ ПЪК И ДА РАЗБЕРЕШ НЕЩО!!!


12 август 2017 23:18 | Въпрос ?
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Болница Пулс имат ли спешен център? Ами ако праз нощта, някой има нужда от помощ, само в държавната болница ли може да отиде?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.