Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Скандален сигнал пътува до Министерството на правосъдието! Съмнения за опорочен и нагласен конкурс за шеф на пробацията в Благоевград


19 март 2017 10:34  15 коментара   27375 прочита

Виктор Асийски
Виктор Асийски


Виктор Асийски

Ето кой прави совалки да се домогне до мястото на Виктор Асийски, той е от Разлог....


Съмнения за предварително нагласен и задкулисно договорен конкурс са на път да скандализират обществените среди в Благоевград. Случайно или не, и този път става въпрос за класическа корупционна схема за апетитен пост в държавно ведомство, което е част от Министерството на правосъдието. Така започва писмото си до Struma.com наш читател, който е изпратил и сигнал със съмненията си до Министерството. За да не набеждаваме някого, ще си позволим да спестим името на замесеното в сигнала лице, докато проверим, дали сигналът ще се потвърди. Читателят ни е достатъчно подробен в изявлението си, така, че публикуваме без намеса:

Всъщност случаят доказва за пореден път, че у нас всеки може да стигне до важен пост без конкуренция и реално състезание, стига да има нужните покровители.

Става въпрос за длъжността директор на областната пробационна служба в Благоевград. Мястото е овакантено, след като досегашният началник Виктор Асийски се пенсионира.

Очевидно този пост отдавна е бил заветна цел за лицето М. М. от Разлог, който работи в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към правосъдното министерство.

Преди около две години младият мъж от Разлог опитва да отстрани като началник на областно звено „Пробация” - Благоевград заемащия тази длъжност Виктор Асийски. Опитът е неуспешен, но това не отказва амбициозния М. М. / името се пази в редакцията /, който започва търпеливо да се подготвя за точния момент, в който отново да атакува апетитната длъжност. Мераците му минават през куп совалки и предварително натъкмени действия.

Първото, което прави, за да разчисти пътя към важния държавен пост, е да преназначи брат си, който служи като охрана в арестите, на друга служба, за да няма конфликт на интереси, когато самият той стане директор на Областната пробационна служба.

М. предвидливо е пресметнал, че ако не стори това, много лесно биха го обвинили в конфликт на интереси и това може да се окаже малкото камъче, което да го препъне към достигане на заветната му цел – директорския пост в пробационната служба в Благоевград.

Вероятно, с протекции на свои колеги от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” преназначава брат си на друга служба. Така пътят вече е разчистен.

Настъпва отново подходящ момент на вакумно безвластие в държавата и респективно в службите и пред М. М. изниква отново възможност да се добере до важния пост.

Моментът идва, когато дългогодишният директор Виктор Асийски се пенсионира и за овакантената длъжност е обявен конкурс.

Министърът на правосъдието Мария Павлова издава три заповеди, които са с една и съща дата, а именно от 8. 02. 2017г. Едната заповед е за длъжността „Директор” на пробационната служба в Благоевград, а другите две – за редови служители в същото ведомство.

Без министърката да знае, двете заповеди за конкурсите са публикувани на 13. 02. 2017 г. в национален ежедневник, съгласно изискванията на закона, но заповедта за назначаване на конкурс за директор на Областна служба „Изпълнение на наказанията” е обявена на 17. 02. 2017 година.

Всъщност това има своята причина и тя отново е свързана с амбициите на М. М. от Разлог да подготви така нещата, че да спечели без реално състезание конкурса.

Оказва се, че младият и амбициозен мъж всъщност няма необходимото му по закон юридическо образование за този пост. Той все още не е взел държавния си изпит по право в ЮЗУ „Неофит Рилски” и това е последната му пречка пред мечтаната от него кариера.

Законът тук е категоричен - за този пост е необходима диплома/а той я няма/, съгласно чл. 16 „а” от ЗИН и ЗПС.

Негови състуденти си спомнят, че на държавния писмен изпит по Гражданско-правни науки в ЮЗУ „Неофит Рилски”, проведен през ноември 2016 година, М. М. е хванат да преписва и работата му е анулирана от квесторите.

Явно честа и моралът у М. М. отстъпват пред амбицията му за бърза кариера като директор на пробационната служба в Благоевград.

Когато е засечен да преписва на държавния изпит пред стотина студенти бъдещи юристи, той, все пак, работи като главен инспектор в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието. И ако преписването на държавен изпит в ЮЗУ не е наказуемо по закон, то със сигурност не е морално.

Независимо от тази грозна случка, М. М. е твърдо решен да спечели конкурса за директор на областната служба.

Последният ден за внасяне на документите за конкурса, обявен от Министерството на правосъдието, е 9 март тази година. В този ден е назначен и държавният изпит по Гражданско-правни науки в ЮЗУ.

М. М. е сигурен в знанията си и в успеха на писмената си работа и в крайна сметка успява да положи държавния изпит. В същия ден той се явява на писмен изпит, след това успява да си извади уверение от ЮЗУ „Неофит Рилски” и да приложи въпросното уверение, което все още не е официална диплома, в конкурсната документация за длъжността директор на Областната пробационна служба.

Ето така, само за един ден М. М. успява да отиде на държавен изпит, да си вземе необходимото уверение, че е завършил юридическо образование и да атакува конкурса в пробационната служба.

Очевидно той заслужава похвала за оперативността си и комбинативността си.

Така, най-вероятно, Областната пробационна служба в Благоевград съвсем скоро ще има нов директор и той ще се казва М М., родом от Разлог. Успял в един ден да се яви на държавен изпит, събрал необходимите документи и приложил уверение към конкурсната документация.

Ето така се печелят конкурси за държавни ведомства у нас. Живеем в държава на „братовчедите и на моите хора”. А иначе всички ние продължаваме да слушаме уверенията, че съдебната система у нас се реформира., пише нашият източник.

Този сигнал с пълните имена на кандидата ще бъде изпратен утре в Министерството на правосъдието за проверка и "едно на ум" при избора на шеф на службата, увери ни читателят, който твърди, че изложеното горе е абсолютна истина. Ще видим, дали новият шеф ще е от Разлог и ще се казва М. М.!

Петър Кирилов

Още за: Виктор Асийски  сигнал  министерство Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


15 коментара

19 март 2017 10:58 | !
Оценка:
26
 (
32
 гласа)

Конкурсите са за парлама, особено, когато при доста материал за подготовка и малко време за подготовка за конкурса има участник решил теста без грешка, т е на 30 въпроса 30 верни отговора! Драпат с кански подмолни усилия да се докопат до сладка държавна службица, докато плюятбясно колко лошо било времето комунистическо, когато всичко беше държавно колко лошо било всичко да е държавно! Защо Роса от ВиК напр не работи в проспериращата фирмичка на свекъра си? Защо кметецът-доктор не си работи по хуманната, а вече и доходоносна професия? Защо даскалите все се жалват от "мизерните" си заплатки, ама не напускат училищата да идат да работят при частник? Такива се докопват до "лошите" държ службици, вместо хора, които поне не плюят по онова време!


19 март 2017 11:08 | Ваня
Оценка:
35
 (
37
 гласа)

За съжаление, има много такива случаи. В държавните структури това е повсеместно. Назначават се само роднини и другари по партийна линия.
На такива абсурдни назначения се нагледах последните години, че се отвратих!


19 март 2017 13:57 | Иван
Оценка:
14
 (
30
 гласа)

Герберастийските-калинки затриха държавата! Долу...


19 март 2017 14:00 | Zapoznat
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

М. М. от гр. Разлог е на Дебел Кольо зетят и е с фамилия Миланов.


19 март 2017 17:44 | Мразя Асиски!
Оценка:
11
 (
27
 гласа)

Този боклук - Асиски (както е истинската му фамилия, а не асиЙски), трябва да бъде разследван и то много сериозно! Мръсните и мръснишките му номера са твърде много! Трябва възмездие и ще си го получи другарят, рано или късно!


19 март 2017 17:45 | дада
Оценка:
16
 (
24
 гласа)

А Асийски, дали беше назначен след конкурс или Партията майка го постави на този пост!? Той дори няма юридическо образование! Или това сега не е важно, та той е учител химик, ама нали е от БСП всичко може.!! Какво сте се сетили сега за конкурса?! Щом Асийски може да е на този пост, значи всеки може! ТОЧКА!19 март 2017 18:05 | факт
Оценка:
21
 (
25
 гласа)

Всички назначения в училищата и в РУО са само на членове на Герб!


19 март 2017 20:09 | До дада, мразя Асийски
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

Ей, наглеци безочливи, гадни, Асийски е от партията открай време и има право да седне на на държ пост, че е останал верен на идеалите си и не плюе по времето, когато всичко беше държавно, а не такива като вас я бивши затворници, озаптявани по вр на комунизма в зандан за превъзпитание и очовечаване, я мекерета с гъвкав кръст за навеждания, силни коленца за лазене и с хлъзгава кожица с хамелеонската способност да сменяте окраската си в зависимост от околната среда, т е конюнктурата и заради пошли егоистични интереси, я чада на такива ! Я си правете фирмички и си работете в тях, я марш при частниците да им работите за без пари и осигуровки по 10 и повече часа, а, според мен, иначе заслужавате като гладни бездомници да се завлачите, че плюете времето, когато вс беше държавно, докато ползвате още благините му, та да разберете зачението на думи като истина и признателност!


19 март 2017 20:18 | До факт
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Да, тия направиха безогледна, безжалостна чиста на всички нива - от хигиенисти, та до върховете, за да назначават хора със съмнителна репутация, съмнителен капацитет и професионализъм и съмнително възпитание, че думат ала селски и не само на местно ниво а и на държавно!


19 март 2017 20:27 | Darь
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

съпругата на въпросния милан миланов е главна счетоводителка на община Разлог. Казва се Магдалена, двамата имат момченце на 2 годинки.
Тя коли, тя беси в МБАЛ Разлог и прикриива бая далаверки на подопечните си, но и на ръководството на болницата. Явно си е намерила подходяща партия.


20 март 2017 08:58 | Браво на Факт!
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Ако нямаш връзки не можеш да започнеш работа.


20 март 2017 09:22 | дебел коле
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

дъщерята на дебел коле откраде милиони левове заедно с любовника и дека го водаа за доктор ристето георгиев. мъже на престъпницата и проститутката че го напрея началник на престъпниците


20 март 2017 12:05 | АБВ
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Този Асийски освен, че няма юридическо образование / бивш учител от селата на Белица и Якоруда/ е пълен профан активист на БСП - стара ТА КАТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ и двамата са една стока, А МОЖЕ БИ НОВИЯТ КАНДИДАТ Е НЕГОВ ЧОВЕК ТОВА Е НАПЪЛНО ЛОГИЧНО....


20 март 2017 14:55 | vihar
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Браво на в-к Струма (за първи път го казвам) Разровиха лай.... в такава гнусна служба. Ама да не вдигат само пара, а да погледна ти по- на юг към Г. Дел4ев, щото и там смърди от един буковски помак с име Е. С, назна4ен от друг мощеник пак от с. Буково-лидер на ДПС-стругар, но и двамата Юристи с платени дипломи в ЮЗУ


21 март 2017 15:37 | доктор
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

коле отвори магазине в болницатаO
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.