Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Професор Цв. Кътова обучава лекари в МБАЛ – Разлог


30 Януари 2013 12:08  33 коментара   18235 прочита

Цв. Кътова
Цв. Кътова


Цв. Кътова

От три дни в болницата в Разлог работи професор Кътова, един от учителите на екокардиографската методика. Професорът дойде на крака в болничното заведение в Разлог, за да обучи специалисти за провеждане на изследвания със сонда през хранопровода, така наречената трансезофагеална ехокардиография. Гостуването е по покана на инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог и д-р Велев управител на Многопрофилна болница за активно лечение – Разлог.

Освен МБАЛ – Разлог, нито една друга болница в Благоевградска област не предлага подобна услуга за осъществяване на диагностични високоспециализирани изследвания при болни със сърдечно съдови заболявания. Това е възможно и благодарение на закупената от община Разлог апаратура.

„На 28 януари бе първият ден, в които сондата се пусна в действие, с което едновременно бяха направени прегледи на първите пациенти. Прегледите се осъществяват съвместно от професор Кътова и д-р Пелтегов от МБАЛ – Разлог. Това е изключително улеснение за пациентите от региона, защото иначе трябва да пътуват до някои от големите университетски болници. Отговорите на въпросите на пациентите, свързани със сърдечно съдови заболявания се получават в момента тук на място, от екипа на болницата в Разлог. Това е огромен плюс за болницата и хората.”, каза д-р Велев.

Tрансезофагеалната ехокардиография е вид ехокардиография, която представлява ултразвуково изследване на сърцето през хранопровода с помощта на ендоскопска сонда с вграден специален сензор (трансдюсер) на върха. Този методика се използва като отделно медицинско изследване, така и по време на оперативните интервенции при рискови пациенти - съпътстваща патология, клапни пороци и протези, исхемична болест на сърцето или остър миокарден инфаркт, при възрастни пациенти. ”, обясни професор Кътова.

Наличието на трансезофагеална ехокардиография и човек, който може да работи с тази методика позволява да се повиши нивото на кардиологичното отделение в МБАЛ – Разлог. На болницата се дава възможност да кандидатства за покриване на още услуги по клинични пътеки, коментира професор Кътова. Тя допълни, че от гледна точна на самите пациенти са най-големите ползи. „В медицината нещата са по-сложни, винаги има въпросителни, които не са свързани с незнанието на докторите, а с реалните технически възможности към днешна дата и начините за диагностика. Рисковете от греши все повече намалят, когато се работи с по-точна апаратура и знаещи лекарите, които работят с тази техника. Комбинацията техника и лекар, който може да работи създава една стабилности и сигурност у хората, за това, че няма да се изпусне състояние, което наистина е лечимо.”, каза още професор Кътова.

Обучението за работа с трансезофагеална ехокардиография не е кратко. Според изискванията на Европейското дружество по кардиология за образователен ценз се изискват направени 100 изследвания, направени под методическо ръководство, за да има абсолютната сигурност за работа с трансезофагеалната ехокардиография .

Методическите консултации на професор Кътова в МБАЛ – Разлог ще продължат до края на тази седмица, след което д-р Пелтегов завеждащ „Вътрешно отделение” в МБАЛ – Разлог, започва самостоятелна работа. Предстоят още методически консултации на място от професор Кътова за по-тежките случаи.

Павлета Павлова

Още за: Цв. Кътова  обучение  специалисти Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


33 коментара

30 Януари 2013 12:55 | преоданец
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

впечатлен съм. Браво на кмета на Разлог.


30 Януари 2013 13:44 | додо
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Това е чудесно. Другото ново е, че в ХИРУРГИЯ ви идва да работи скандалния ФИДОШЕВ от Г Делчев. Два пъти бит и отизгонен от там. Известен и на съда за измамени парично от ФИДОШЕВ.


30 Януари 2013 14:53 | разлог
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Поздравяваме и доктор Пелтегов, изключително голям специалист.


30 Януари 2013 15:06 | читател
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Знаем го този Фидошев известен като скандалджия, рекетьор и изнудвач на пациенти. При нас също ще бъде бит и отпъден.


30 Януари 2013 15:09 | аз
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Д-Р Пелтегов обичаме те.


30 Януари 2013 15:53 | пациент
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Професор Кътова БЛАГОДАРЯ.


30 Януари 2013 15:58 | ХА ХА
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Прекрасно, че сте изритали един мошеник наричащ се ФИДОШЕВ. Работата е, че и ние не приемаме такива ФИДОШЕВЦИ, ГЛУПОШЕВЦИ.


30 Януари 2013 16:40 | гражданин на Разлог
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

браво на кмета, сега остава да оправи хирургията.


30 Януари 2013 16:41 | пасиент
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

даваите напред д-р Пелтегов, ние се нуждаем от такива като Вас. Благодарим на кмета и наи ве4е на ВАС-д-р Пелтегов.


30 Януари 2013 17:10 | местен
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

интересно, как ще се сработят двата *колоса* на хирургията- некадърният скандалджия- Фидошев и още по некадърният пияница и грандоман Спиртов- Георгиев? Като те горкичките освен да *властват* нищичко друго не могат. Направете ги и двамата завеждащи и ще имате началници без отделение. Срам и позор тези двамата ще се сбият още на третия ден. Или ги махнете или отиде ни отделението!!!!!


31 Януари 2013 09:22 | читател
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Към, местен, -виеш като умиращ вълк, каквото и да говориш против Георгиев той е доказан специалист, явно си от кръга на некъдърните Икономов и Копанаров, той направо се отърва от тях иначе трябваше да ги носи на гърба и да им искарва заплатите .Атова че искаш да се отърват от Георгиев в хирургия губим всички ние пациентите, той няма да спре да работи защото го е доказъл, и вместо да му извадят очите ще му изпишат вежди.


31 Януари 2013 09:27 | гражданин
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Вече ми се повръща от хвалбите по тоя Герчев, какво е направил, прави за себе си и онова нагло негово изчадие синчето му особено сега когато е углавил и евро фондовете, толкова ли в общината няма кадърен служител да углави тези фондове та кмета, предпоставка за крадене на еврофондове.


31 Януари 2013 10:46 | до д-р Георгиев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

д-р Георгиев, трудно ще ви бъде със скандалджията Фидошев два пъти изхвърлян от болницата в Г Делчев. След операция казва на пациента''Всичко добре ама колегата Х тоез Вие сбърка нещо''. Лично на мен ми го каза като пациент. След това се установи, че на всички оперирани го казва. ВНИМАВАИТЕ СРЕЩУ ВАС СТОИ СЕРИОЗЕН ИНТРИГАНТ.


31 Януари 2013 15:16 | До д-р Георгиев
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Докторе, преди известно време ме оперираха в хирургия в Г Делчев. Веднага след операцията интриганта Фидощев отива при близките ми и казва''аз оперирах вашия човек от тук натам всичко е в моите ръце''Започна да вика моите близки и да ни изнудва за пари. Истината е, че друг доктор ме беше оперирал. Споделих с д-р..... тои се усмихна и нишо не каза. Добре е да ги знаете тези неща.


31 Януари 2013 15:57 | До всички от ХО в Разлог
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Голямото леке Фидошев известния скандалджия Фидошев кърлежа Фидошев идва при вас. ДА ВИ Е ЧЕСТИТ. Каже ли добър ден погледнете да не е нощ


31 Януари 2013 16:10 | До д-р Георгиев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

С КАНДАЛНИЯ Гочеделчевски Фидошев настроива нас сестрите една срещу друга, подстрекава ни да се съдиме. Говори лъжи за колегите си. Прави се на велик, а истината е, че е пълен некадърник. Попитаите го защо ДВА ПЪТИ ГО ИЗРИТВАТ ОТ БОЛНИЦАТА В Г. ДЕЛЧЕВ. Висторията на болницата няма друг подобен случаи. Радваи те се на злото чудовищеФИДОШЕВ.


31 Януари 2013 16:20 | ОТ ДАНИ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Този мошеник Фидошев взе на заем от мен 6000лв. шест хиляди Стигнахме до съда за да ми ги върне. Има изпълнителен лист на съда. Внесе малка сума останалата част не ми дава. Пазете се .Много е опасен.


31 Януари 2013 16:27 | до всички
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ДА ВИ Е ЧЕСТИТ ИНТРИГАНТА ИЗНУДВАЧ ФЕДЯ ФИДОШЕВ.


31 Януари 2013 18:46 | пациент
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Изключителен специалист е д-р Пелтегов, изпрати ме в София и от там потвърдиха диагнозата ми, като ми казаха, че това е лекар, който до сега не е сгрешил диагноза. Стана ми приятно, че и ние в провинцията имаме толкова добри лекари, с такъв авторитет в Софииска болница. СЕГА ПРОДЪЛЖАВА ДА МЕ ЛЕКУВА Д-Р ПЕЛТЕГОВ.


1 февруари 2013 09:13 | писател
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

С Федошев, без него тази хирургия ще хлопне кепенците рано или късно. Големи хвалби, малки творби!


1 февруари 2013 09:26 | мед. сестра
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Скандалния Федошев от Г Делчев е при нас в Разлоч. Не е пиянде, но ръцете му треперят. Това е много опасно. По добре далеч от него. Умее да омагьосва с приказки


1 февруари 2013 10:34 | мед. сестраМагда
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Магде, интриганта Фидошев ще се опита да те вербува. Ти знаеш как да деистваш.


1 февруари 2013 11:02 | до фидошев в РазлогФ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Фидошев, много силен шут ти удариха от ГДелчев едва у разлочката болница се спря. От тук шута ще е много силен също.


1 февруари 2013 11:06 | до всички
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Радваме се за новостите в болницата ни.


1 февруари 2013 11:15 | до читател
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Имаш грешка. Никои не говори против д-р Георгиев, а против гочеделчевския некадърник с две леви, треперещи и крадливи ръце. Този Федошев не може да стъпи намалкия пръст на д-р ГЕОРГИЕВ.


1 февруари 2013 12:12 | гражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Дълбок поклон пред проф. КЪТОВА.


1 февруари 2013 12:17 | ЗАПОЗНАТ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Скандалджията Фидошев кацна в болницата ни в Разлог. Тои нарича себе си лечител, но истината е, че е грабител.


1 февруари 2013 19:57 | писател
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

не ми фалете тоа георгиев, с фидошев са от един дол дренки, докато е там хирургията нема шанс да потръгне, маанете го тоа самозабравил се гений на чашката. Сички за него са не убави, само той убавец! Че го видиме тоа екип!


2 февруари 2013 09:35 | РАЗЛОЖАНИН
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ПРОФЕСОР КЪТОВА, ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ. С ОГРОМНО УВАЖЕНИЕ ПОКЛОН ПРЕД ВАС.


2 февруари 2013 10:24 | мед. сестра
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

След не дълго време Фидошев ще излезе в болничен. Тои излиза задължително всеки месец. Когато е на разположение и го търсят не вдига телефона и много други номера. ДА ВИ РАДВА ТОВА ЗЛО МИЛИ СЪГРАЖДАНИ.


2 февруари 2013 11:05 | яяяяяяяяя
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Това, че проф. Кътова е в Разлог е отлично. но лошото е че скандално известния Гоцеделчевски Федошев е в хирургията ни. От там позорно го изхвърлят два пъти.


3 февруари 2013 10:26 | ех ех ех.......
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Фидошев е изхвърлен от много места. Пита се защо.


13 март 2014 10:49 | изабела
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Всичко казано по горе за Фидошев се птвърди. Характеристиката е точна и пълна. Освобождават го и от наща болница. Носят се слухове, че в Г. ДЕЛЧЕВ НАВСЯКЪДЕ МУ ОТКАЗВАТ РАБОТА.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.