Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Процес с висок обществен интерес в съда в Серес! Нападнаха с обиди и заплахи петрички адвокат, изправил се срещу протеста на разюзданите гръцки земеделци, причинил щети за милиони на България и Европа


13 октомври 2017 12:10  4 коментара   15162 прочитаПрокуратурата в южната съседка обвини 30 земеделци за незаконните действия през февруари месец на 2016г. Адвокат Б. Харизанов пред Struma.com


За вчера бе насрочено първото заседание на съда в Серес, по жалба на петричкия адвокат Борис Харизанов, внесена на 16 февруари 2016г. Жалбата бе по повод блокирането на ГКПП Кулата- Промахон, и протеста на гръцките земеделци, ограничили правата на гражданите да преминават през пунктовете, причинявайки щети за милиони на бизнеса у нас и Европа.

За пореден път тогава земеделците протестираха срещу орязването на европейските средства и увеличаването на данъците, във време, когато нямат работа. На този процес станахме свидели и потърпевши не само ние, българските граждани, а и десетки европейски държави, които видяха как безцеремонно гръцките земеделци се събират да пируват, правят си каквото си поискат, което доведе до финансови загуби за милиони левове. Станахме свидетели и на мизерните условия, в които международните шофьори бяха поставени- без храна и вода в кучешкия студ през януари и февруари на 2016г.

От Районна прокуратура-Серес били призовани 30 души- земеделци, арестувани от полицията, на които са повдигнати обвинения за действията им, ограничили правата на гражданите за свободно придвижване в европейската зона.

Делото вчера не се състояло заради отсъствие на адвоката на 30-те обвиняеми. Петричкият адвокат Б. Харизанов като свидетел по делото присъствал в залата със своя колега Константина Харизанова. Заедно с 30-те обвиняеми на свидетелската скамейка били призовани и полицаи, участвали в арестите през 2016г. Адвокат. Харизанов бе изслушан като свидетел по делото. Ето какво каза за той STRUMA.COM: "В момента, в който бях призован и се представих в съдебната зала пред състава, чух от обвиняемите обидни квалификации за мен и готовност за саморазправа.

Полицията в Серес обаче бе предварително подготвена, тъй като това дело е с висок обществен интерес в Гърция. Видях наглото и грубо поведение на обвиняемите, което много ме възмути. До днес обмислях сериозно и друго развитие на нещата – да оттегля своята жалба, защото си давах сметка, че става дума за отрудени хора, които изхранват семействата си с къртовски труд. Мислех, че през тази година и половина, която изтече, и след задържането им, те са преминали през процес на превъзпитание на поведението им и най-вече разкаяние за причиненото на всички ни. Обаче съм грешил.

След създалата се ситуация в съда съм убеден, че ще се боря за правата – моите и на всички граждани на моята страна, до краен предел. Аз съм човек, боравещ със закони и вярващ дълбоко в правосъдието. Ще разкажа на съда всичко това, което знам, че се случи по време на тези незаконни блокади, които накърниха достойнството ми на равноправен гражданин на Европейска държава. Дълбоко съм убеден, че справедливостта трябва да възтържествува, и многоуважаемият съд ще наложи справедливи присъди, тъй като група фермери си позволи да пирува на гърба на всички европейски граждани.

До днес смятах да не предявявам и граждански иск за причинени имуществени и неимуществени вреди, които съм претърпял във връзка с тези блокади. Но предвид арогантното им поведение днес на заседанието, през април 2018 година ще предявя граждански иск в размер на 50 евро, като се надявам това да послужи за назидание. Защото главната и единствена цел на тази жалба беше да се възстанови общественият ред и спокойствие, безпрепятствено преминаване през ГКПП-Кулата–Промахон, да се преустанови блокадата, и занапред да няма подобни. Станахме свидетели, че миналата зима на 2017г. гръцките спец части имаха различни указания, и не допуснаха нова блокада.

Важен факт за мен е, че на този казус бе дадена голяма гласност в Гърция и особено в район на Серес. Земеделците не могат да се радват на подкрепа от страна на жителите на Серес и района. Самите те са разделени на две, едни подкрепят действията им, а другите не подкрепят начина, по който го правят, тъй като те също са потърпевши. "-заяви той.

Петричкият адвокат Б. Харизанов е единственият, който е подал жалба в Гърция за незаконната блокада на границата, защитавайки свойте права и тези на другите потърпевши. За съжаление обаче, до този момент нито един от всички потърпевши от цялата ситуация не е проявил интерес да подкрепи морално адвокат Харизанов. Надяваме се, че поне някой ще прояви доблест и чест да застане до адв. Харизанов в съдебната зала през аплил 2018г., за когато е насрочено делото в Серес.

Ани Георгиева

Още за: процес  съд  Серес  жалба Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


4 коментара

13 октомври 2017 12:53 | А ЗАЩО ЛИ ТАКА?
Оценка:
21
 (
25
 гласа)

кЪДЕ СА ПРЕВОЗВАЧИТЕ, НАЛИ ТЕ МРЪНКАХА АМА НЕМАТ Т... КИ, САМО ПСУВАТ И МРЪНКАТ. БРАВО КОЛЕГА !!!тЕ ЧАКАТ НЯКОЙ НЕЩО ДА НАПРАВИ ЗА ТЯХ, НАЙ -ЧЕСТО -ДЪРЖАВАТА, А ТЕ КЪДЕ СА СЕГА ДА ИДАТ ТАМ ЗА ПОДКРЕПА НА АДВОКАТА.. E


13 октомври 2017 19:30 | 357
Оценка:
14
 (
16
 гласа)

Браво БОБИ, продължавай в същия дух понеже гърците ревът за орязаните субсидий аса постоянно в казината


13 октомври 2017 21:02 | блгр
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

Браво на този адвокат. Не бях чувал за него, но това което прави е достойно за уважение. За него трябва да знаят премиера, заместниците му, министри, депутати, служители бизнесмени и да му се поклонят. Дано има повече такива българи. Надявам се и гръцкият съд да бъде безпристрастен и да вземе справедливо решение. Желая успех на г-н Харизанов, а струма. ком да ни дава своевременно информация за делото.


15 октомври 2017 21:32 | Охи или не
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Браво, момче! Набий им каските на тия маляки.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.