Ќовините на югозападна Ѕългари€
  
   –егистрац舫абравена парола

ќбщина Ѕлагоевград и V —” Д √еорги »змириевФ тържествено ще отбележат 166 години от рождението на √еорги »змирлиев


21 април 2017 08:54   3790 прочита— ритуал по полагане на цвет€ ќбщина Ѕлагоевград и V —” „√еорги »змирлиев” ще отбележат 166 години от рождението на √еорги »змирлиев- ћакедончето. –итуалът ще започне на 21 април от 09:45 часа в двора на V —”. Ќа м€сто, учениците от V —” в Ѕлагоевград ще положат цвет€ на един от паметниците на ћакедончето, който се намира в двора на училището.

«а отбел€зването на патронни€ празник на училището ще пристигнат 3 автобуса с ученици от 121 —” „√еорги »змирлиев” —офи€- район “риадица. “е ще се включат в почитането на паметта на √еорги »змирлиев и в негова чест ще засад€т дърво в двора на V —” в Ѕлагоевград.

¬ 11:00 часа ще бъдат положени цвет€ пред бюст- паметника, срещу сградата на ќбщина Ѕлагоевград . ¬ програмата ще вземат участие и Ѕиг Ѕенд- Ѕлагоевград. ”ченици от V —” ще припомн€т част от живота и делото на революционера. Ѕлагоевградската общественост, заедно с гостите от 121- во училище ще сведат глави в памет на √еорги »змирлиев- ћакедончето.

¬ 11:30 часа учниците ще посет€т къщата- музей на революционера в кв. ¬ароша, където специалисти от –егионален исторически музей Ѕлагоевград ще ги запозна€т с биографи€та на геро€, а представители на клуб "“радици€" ще им демонстрират оргинални четнически униформи и оръжи€.

√еорги »змирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град √орна ƒжума€ в семейството на ƒимитър »змирлиев и “она »кономова, местни общественици. Ќачалното си образование получава в родни€ си град, а прогимназиално в град —€р. √еорги »змирлиев се включва в подготовката на јприлското въстание като помощник-апостол на “ърновски революционен окръг. ¬ разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. Ќа 28 май 1876 г. в град √орна ќр€ховица присъдата е изпълнена.

ќще за: √еорги »змирлиев  рождение  ученици ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

 –еклама

   
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.