Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

ОбС Благоевград одобри финансирането на нова компостираща инсталация (Видео)


20 април 2017 14:30  8 коментара   9365 прочитаНа днешната си извънредна сесия местният парламент одобри с пълно мнозинство отпускането на средства за участие в проекта за изграждане на нова компостираща инсталация. Не се налагат корекции в актуалния общински бюджет, тъй като предвидените средства са за 2018г.

Община Благоевград, в партньорство с общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Благоевград, включващо общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, кандидатства по Процедура № BG16M1OP002-2.002 „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битовите отпадъци“ по приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

С този проект се гарантира, че постъпващите битови отпадъци на територията на община Благоевград ще бъдат обработвани и третирани по безопасен за околната среда начин. Основната цел е намаляване на количеството на депонираните битови отпадъци чрез предварително третиране на смесено събраните отпадъци и разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

С реализиране на проекта ще се подпомогне и изпълнението на задължението на България като държава – членка на Европейския съюз, произтичащо от чл. 6 на Директива 1999/31/ЕО относно депонирането на отпадъци, за приемането на мерки да се депонират само отпадъци, които вече са били третирани.

В. Стефанов

Още за: сесия  ОБС  съветници Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


8 коментара

20 април 2017 17:02 | 1
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Върнете се по родните си места/села, другари/господа, общински съветници-изедници!


20 април 2017 17:21 | Вера
Оценка:
-7
 (
9
 гласа)

Браво! Добри новини и хубави инициативи. Вървим към европеизиране. Най-накрая. Живяла съм в чужбина, в Европа и съм си мислила, че Благоевград няма да стигне до това ниво, но смея да твърдя, че дори и надминава някои от градовете. Браво на кметското управление. Наистина се променя градът, към по-добро ! Много добро !


20 април 2017 18:04 | 78910
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Да се определи място или контейнери, където да се изхвърлят стари дрехи, защото контейнерите са пълни с дрехи, които се смесват с битовите отпадъци и се разхвърлят при ровене в контейнерите. А всички сме задръстени със стари дрехи. Преди демокрацията гледах филм по немска тв за оползотворяване чрез преработка на текстилните отпадъци за правене на настилки за паркове, градини, улици.


20 април 2017 23:32 | ????
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Да бе и сигурно ще я изгражда на кмета братчеда м. Камбитов като поръчката за площадо.


21 април 2017 10:03 | хук
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

какво значение има кой ще го прави. Когато има конкурс все някой печели. важното е, че града се превръща в европейски център благодарение на управлението на кмета камбитов. Това е. Престанете да дълбаете, злобеете и да бъдете такива песимисти. Гледайте крайните резултати и дейността на управлението. А то се вижда с просто око!


21 април 2017 15:05 | ДС
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Какъв европейски център? Благоевград е на предпоследно място от областните градове по икономи4еско развитие и доходи. Това е благодарение все пак на не4ие управление. И това се вижда с просто око!!!


22 април 2017 09:57 | 124
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Доходи? Ами откъде, като младите нр работят. Кажи откъде, като моите съученици от училище половината не работят... много са малко, също Учащите, които искат да работят. По-сладко им е да си кесят по касетата и после в а пари, ами няма да. Общината не е соц. подпомагане... Да се хванат на работа, да работят. Да се трудят....


22 април 2017 10:15 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ако сте слушали по-горното изказване на Камбитов ще разберете, че темата е голяма и се прехвърля на бюджет 2018г. Строителството на депо Мошино беше блокирано в последния момент от Петата колона-еколозите от Петрич и поне една година всичко е замразено. Далече съм и не претендирам за точност. Да се надяваме, че другите общини пък няма да са пречка за събиране на цялата сума по съфинансирането. До тук община Благоевград губи от забавянето поне по 3 милиона на година от санкции за липса на депо. Нашите шемети, от съседната област, още спорят за мястото на депото. А купонът тече. Хич не му е лесно на Камбитов.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.