Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Благоевградските театрали: С жива верига ще спрем влизането на "парашутист-директор" и ще опазим този храм от разруха


14 февруари 2013 17:04  30 коментара   13425 прочита"Пазим този храм ,защото е нашето училище за живота ,така през сълзи днес завърши пресконференцията си директорът на театъра Николай Кимчев .Тя беше нарочна заради съобщението ,че шефският конкурс за директор е спечелен от никому известната в Пиринско Надя Асенова. Театралите в Благоевград се обявиха категорично против резултатите от проведения конкурс за директор ,който бе спечелен от режисьора

Асенова от казанлъшкия театър .Тя бе спусната в месната културна институция от министерството на културата с мотива ,че е с най-добри резултати на конкурса . На пресконференцията, директорът на театъра Николай Кимчев и колегите му Мария Райнова и Бойко Богданов бяха категорични, че решението "парашутист " да се спусне начело на местния театър е недопустимо . В регион с утвърдени специфични културни потребности чужд ,който не познава нашия край не може да се приспособи. Досегашният директор Кимчев се превърна в символ на институцията ,няма човек в региона ,който да не го познава . Само името му отключва всякакви врати за театър "Н. Вапцаров" ,каза Бойко Богданов .

Новата директорка ,която все още не е стъпила в театъра е режисьор на свободна практика ,завършила е пантомима и не отговаря на изискванията - завършена магистърска програма по мениджъмънт и три години административен опит . В този смисъл театралите бяха категорични ,че конкурсът е нагласен или е опит да бъде закрит поредният провинциален театър и да се превърне в бездушна сграда ,която да бъде употребявана от софийски театри . Няма да правим революция,защото уважаваме труда на колегите ,на които предстои премиера и затова не събираме подписка ,те трябва да се спокойни, защото нашите почитатели очакват представлението , ако моят добър "приятел" министър В . Рашидов подпише заповедта ще направим жива верига, за да спрем това безумие,каза Б. Богданов .Протестът на актьорите обедини община Благоевград, ГЕРБ ,ЕКИП и БСП ,те застанаха категорично зад местните ръководители на институцията . Общината и в частност кмета Камбитов винаги са били ангажирани с подкрепата на драматичния театър ,който в последните години бе стожер на културата в областния център .

В защита на благоевградския театър се обяви и кметът на община Благоевград Атанас Камбитов. Публикуваме позицията му:

В настоящето писмо, в качеството си на кмет на Община Благоевград, изразявам острия си протест срещу начина, по който бе проведен и опорочен обявеният на 22.12.2012г. конкурс за директор на Драматичен театър „Н. Вапцаров”. Той има пряко отношение към бъдещето на една от най-важните културни институции в нашия град, с дългогодишна история и престиж, с огромна социална и възпитателна функция и ние няма как да останем безучастни към бъдещето й.

Категорично съм против начина на назначението на госпожа Надя Асенова, без да коментираме или оспорваме професионалните й качества като режисьор и творец. Това име е изцяло непознато за нас, както и за творческия състав на театъра. Не е ясно как и въз основа на каква информация тя е изградила своите концепция, в какво точно се изразява нейната сериозност и реалистичност, след като тя не е обсъдила с нас като основен парньор възгледите си поне в тяхната финансова част. Искам да припомня, ако някой е забравил, че театърът е държавна структура и към развитието, на която винаги сме били съпричастни през годините. Известно ви е, че тя се съфинансира от общината и ние сме поели цялата отговорност и тежест за провеждането на голям театрален фестивал. Ако сте регистрирали по-тежки финансови дефицити или задължения, не става ясно защо те биват обявени в конкретния ден на конкурса и защо не са взети мерки навреме.

Този конкурс, беше обявен на тъмно. За него ние разбрахме на 7януари 2013 година, при това от медиите, а малко по-късно пристигна и писмото, в което ни уведомихте, че трябва да излъчим за комисията наш представител. Смятам, че е недопустимо и несериозно да ни игнорирате изцяло от процеса, свързан с този конкурс и да се отнасяте към нас само като зрител.

Не намирам никакво обяснение защо пренебрегнахте диалога с нас, относно перспективите на Благоевградския театър и качеството на неговото управление. Вероятно едно от логичните обяснения за решението на комисията е, че искате да натрапите удобна някому фигура и имате намерение изцяло да поемете ангажимента за финансирането на културния институт и затова сте предпочели човек с „опит” свързан с театри в криза.

При нас вече има постъпили сигнали от участници в конкурса за нередности при провеждането му. Настоявам да бъдем запознати с цялата документация и особено с попълнените от членовете на комисията анкенти карти. Държа да се съобразите с нашата позиция, че той трябва да бъде анулиран и обявен нов според морала и правилата.П. Павлова

Още за: театър  Н. Кимчев  сграда Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


30 коментара

14 февруари 2013 17:27 | !!!
Оценка:
12
 (
32
 гласа)

Кимчев изглежда е забравил, че преди години и той така "спечели" конкурс. С подкрепата на БСП... Но тогава имаше "качества", а сега не му харесва нещата да стават по същия начин.


14 февруари 2013 18:08 | Учебен отдел
Оценка:
11
 (
21
 гласа)

Н. Асернова има магистърска степен по режисура за драматичен театър при проф. Д Гюрова - 2000 г. От тогава 36 художествени и касови представления на професионални сцени. Награди от международни фестивали. Да, има диплома и за пантомима и педагогика от СУ "Кл. Охридски". Нещо друго?


14 февруари 2013 18:15 | аз
Оценка:
11
 (
23
 гласа)

Не въпроса в дипломите и успехите на Асенова! Тук се борят за топло местенце, директорско! Хем да "директорстваш", хем да си пийваш на аванта в "Мелпомена" и то по време на представление, хем да играеш всички главни роли, хем да притичваш/също по време на представление/ до някоя открита сцена или кръчма/ да "метнеш" някоя и друга македонска песен и ред други облаги! Кой ти мисли за образование?! Та самия Кимчев е обикновен актьор, пък Райнова/доскорошна негова "голяма" приятелка/ е куклена актриса. А пък кмета защо толкова много лъже... никой не знае! Важното е, че театъра е на мнооооого ниско ниво! И сякаш е удобно на някого да е така!


14 февруари 2013 18:18 | аз
Оценка:
6
 (
18
 гласа)

Не е въпроса в дипломите и успехите на Асенова! Тук се борят за топло местенце, директорско! Хем да "директорстваш", хем да си пийваш на аванта в "Мелпомена" и то по време на представление, хем да играеш всички главни роли, хем да притичваш/също по време на представление/ до някоя открита сцена или кръчма/ да "метнеш" някоя и друга македонска песен и ред други облаги! Кой ти мисли за образование?! Та самия Кимчев е обикновен актьор, пък Райнова/доскорошна негова "голяма" приятелка/ е куклена актриса. А пък кмета защо толкова много лъже... никой не знае! Важното е, че театъра е на мнооооого ниско ниво! И сякаш е удобно на някого да е така!


14 февруари 2013 18:24 | Гражданин
Оценка:
-11
 (
29
 гласа)

Кимчев е институция. Успешен ръководител. Отлично попадение. Както и повечето от ръководителите на другите държавни институции.


14 февруари 2013 18:28 | Ana
Оценка:
12
 (
28
 гласа)

Наистина Благоевградският театър е стигнал дъното по негледаемост и неатрактивност на постановките си. Кимчев е халтураджия, с нисък потенциал откъм талант и обща култура, но пък за сметка на това умее добре да се кланя пред властимащите.


14 февруари 2013 18:36 | гражданин
Оценка:
6
 (
16
 гласа)

Браво на кмета за позицията сега е на ред и губернатора


14 февруари 2013 19:03 | УЧУДВАНЕ
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

КАКВА КУЛТУРА, КАКЪВ ТЕАТЪР?!
ТЕАТЪРА Е ОВЕХТЯЛА ФОРМА ЗА ПРОПАГАНДА, САМАТА ДУМА "КУЛТУРА" ВЕЧЕ НЕ ЗНАЧИ НИЩО.
ПРОВЕДЕН Е КОНКУРС, СПЕЧЕЛИЛ ГО Е ДРУГ, СИГУРНО ИМА НЯКАКВИ КАЧЕСТВА, НАЛИ И СЕГАШНИЯ ДИРЕКТОР Е УЧАСТВАЛ?
ПАРАШАТУСТИ?
КАЦНАЛ С ПАРАШУТ, ОТИВА СИ С ШУТ!
КАКВО ГО УЧУДВА И ХЛЕНЧИ?


14 февруари 2013 19:12 | лелееее.....
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

Ако всеки, който има диплома значи става за такъв пост...!?!?!..... Изискваниятя и аргументите за гледната точка са други. В тези коментари срещам един аргумент - кой колко пие... А въпросът за какъв режисьор е субективен, тъй като не е знайно име, за да бъде фактор с права на различие. Жената е връзкар, по това, което четох, прочетох нещо интересно за депутат от ГЕРБ - Казанлък - Емил Караниколов, мъжът й и беща му.... Явно и това, което казват, за да има такъв рязък отпор - назначена. Всъщност коя е? Имала дипломи, е и!? Въпросът, дали отговаря на изискванията да се яви на този конкурс и излиза, че не отговаря


14 февруари 2013 20:35 | Ваня
Оценка:
7
 (
21
 гласа)

Ще плаче Кимчев, че покрай пиянството си и роля няма да получи! Сега твърдят, че била парашутистка. Що не го казаха, когато си е подала документите? Жива верига ще правят-ами пазят си местенцата тези мързеланковци! Задлъжнели със сума ти пари, а си назначават зам. директор Валери Миленков, неудачник, пиянде и некадърник, който през плет не беше влизал в театъра, ама нали кметът го иска! Нов човек е спасението за театъра, а не шуробаджинащина до повръщане! Срамота е да говорите за стачки и живи вериги! А и "великият" Бойко Богданов-и той на ясла тук барабар с Елин Рахнев-"велик" също така драматург! Та ни нахендриха "Макбет", който не може да събере и десет зритела!


14 февруари 2013 20:47 | argentina
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Кимчев, така е като назначаваш за заместници такива видни "театрали" като Вальо Миленков.


14 февруари 2013 21:01 | артист
Оценка:
8
 (
18
 гласа)

ЛАПАЧКАТА ЗА КИМЧЕВ СВЪРШВА, ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ. А ПЪК АКО СЕ РАЗРОВИ НОВИЯ МОЖЕ И ДА ИЗЛЯЗАТ ИНТЕРЕСНИ РАБОТИ.


14 февруари 2013 21:08 | възмутен
Оценка:
-1
 (
13
 гласа)

много евтини думи на защитника на Асенова, всички са пияници ..... а тя с нейното назначениел, което е незаконно и с натиск по семейни познаства каква е..... светица..... смешно и недстойно


15 февруари 2013 08:05 | anonimen
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

STIGA! Horata ot edin shtad v drug hodjat da rabotjat, a tuk kakvo, njakoi da ne mu e zapazeno do givot direktorskoto mjasto. I KMETA maloumnik im se hvana na akala.


15 февруари 2013 09:09 | joro paveto
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

KIMAAA, KIMA, MAI SHTE SVARSHGI LAPACHKATA, A!!!! AMI AKO SE NALOJI DA VRASHTASH VILATA NA ORANOVO, KOQTO POSTROI S KRADENI PARI OT REMONTA NA TEATARA...???? A MOJE DA SEKNE I DA SI NA VSQKA MANDJA I REJISIOR, I SCENARIST, I VODESHT, I KAKVO LI NE... ILI DA IZLIZASH OT SPEKTAKAL, DA VODISH MITING NA BSP, I PAK DA SE VARNESH DA IGRAESH.... CQLATA RABOTA E ZA D A L A V E R A T A.... E, I ZA EGOTO, DE...


15 февруари 2013 09:16 | Дупничанин
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Епа елате и вземете "Нашио"дирекТОР/Славчо Пеев/. По вашите изисквания покрива 99% - Пие/не повръща/, заеми -не връща, лакомо Лапа, пари краде, не се отчита, не пропуска микрофон и камера... и много още "достоинства". Само 1% му липсва от необходимото и то е, че се мярка на работа само по1 час, колкото да се поклони чинно на кмета, с който са като 2 капки вода. Ако ги вземете и двамата-нищо няма да плащате, а като бонус ще получите и зам. на Чимев-по културни Чалги-К. Милев. Гаранционен срок на предлаганата"стока"-също 1 час, защото са Б. Б. /пътници/


15 февруари 2013 09:26 | Анонимен
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Интересна позиция на всички изброени в статията. Това е протест против начина на провеждане на конкурси в държавата ли е? А интересно дали ще имаше протести, ако беше избран Кимчев? Протестираме само когато не е избран "нашия" човек. След като жената е спечелила, трябва да си заеме мястото, да започне да работи и след време да и се дават оценки.


15 февруари 2013 10:22 | герб
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Кмете, не се хващай на въдицата на този крадец и пияница Кимчев, ще се очудиш и засрамиш, когата разбереш какви ги е вършил този изтъкнат алкохолик-артист! Не би трябвало да защитаваш, човека който унищожи театъра в този град, не звучи добре, правиш лоша услуга на града, на театъра, на културата, на себе си и на партията, която представляваш!!! Съжалявам за острите думи, но никой не е по-силен от истината, дори мушморока кимчев!!!


15 февруари 2013 10:25 | Slavi
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Боже, боже .... Настана един рев, едно плюване и хленчене. Кимчев, нали в скорошно интервю каза, че е много тежко да си директор и не е за завиждане на този който ще дойде след теб. И защо "ривеш"... отървал си се от "тежкото" играй си нали си артист. Ама няма да ходиш като онбашия и да си пийваш от сутрин до ...сутрин. И за кмета -БРАВО! Могъл си да реагираш, но да не е троянски кон. Нали от 7 януари знаете защо не сте проучили нещата и заедно да направите всичко, а сега чак...


15 февруари 2013 10:55 | Иванчо
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Кимчев марш на Ораново да вариш компоти. Белота с Ж. Гатев по-цял ден в подлеза свърши селяко.


15 февруари 2013 11:06 | ARTIST
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

aide i nie da imame shans za nekoq halturka be, kima... aide stiga si lapal maslo s med, redno e da namajesh i malko palmovo maslo, kakto nie.... a GERB i obshtinata trqbva mnogo da vnimavat za poziciqta si- konkursite zatova se provejdat, edin shte specheli, drug shte zagubi- nqma tragediq v tova..... neka se dade shans na specheliliq


15 февруари 2013 12:16 | стара
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Прочетох всичко и ме е срам .За хората, за театъра, за артистите и за ДИРЕКТОРА. Имаме театър прекрасен/като сграда/. С параден вход и площад. Дори и кръчма има. /Как може театър без кръчма. / Но нещо липсва. И не само на нашия театър. В цялата страна е така, и в София. Правят се спектакли, модерни, и всякакви, които не са за гледане. Преди време в Бл-д по време на театралните празници гледах"Чайка". Гледам и нещо.. не мога да схвана, не ми харесва/а Чехов е любимият ми писател! / Отивам в къщи, отварям т. "Пиеси", чета... всичко е ясно и хубаво и вълнуващо... Какво липсва? Аз не знам. Тези които разбират от театър -да кажат. Тъжно ми е за театъра! А това, че Кимчев обичал виното... Всеки го обича. Не го оправдавам! И театъра като държавата-стремително надолу. Има ли изход???!!!


15 февруари 2013 12:31 | 111
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

съпротивата на комунопсевдотеатралите настана, защото властта е сладка и не е за изпускане.... че кой нормален ходи да гледа тези пародии на актьори, аз лично заради този пияница не стъпвавах в театъра, но сега ще видим ...е, лесно не пускат кокала другарите, сега е време за друг червен бастион в града, там, където жената на Кимчев повече от 30 години другарите я къткат, нищо че и дисертация не можа да напише...


15 февруари 2013 13:23 | до Кимчев
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Драги ми смехурко, Кимчев, защо се подлагаш на тези подигравки и гаври по форумите?
Защо допускаш хората да показват кириливите ти ризи?
Защо искаш на всяка цена да останеш директор, заради келепира ли?
Такъв спомен ли искаш да оставиш след себе си-един пияница, който с цената на всичко иска да запази статуквото си?
Срамувам се от тебе, срамувам си живея в този град, срамувам се, че такъв човек е бил дългогодишен директор на нашия театър!!


15 февруари 2013 19:27 | ЕЖКО- БЕЖКО
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

КАКВОТО ПОСЕЕШ, ТОВА ЩЕ ПОЖЪНЕШ!
РАДВАМ СЕ ЗА " СЪРДЕЧНОТО " ПОСРЕЩАНЕ НА Г - ЖА АСЕНОВА, С КОЕТО Я ПРИЕМА КОЛЕКТИВА НА Д. Т. "Н. ВЪЦАРОВ" - БЛАГОВГРАД.
ДАНО И ДАДАТ СЪЩИТЕ ВЪЗМОЖНАСТИ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА И ДОКАЖЕ, КАКВИТО ТЯ ДАВАШЕ НА МНОГО АРТИСТИ, КОИТО НЕ БЯХА ВЪВ НЕЙНИЯТ КРЪГ.
ЩЕ СЕ РАДВАМ, АКО И ТЕЗИ, КОИТО ВЕЧЕ НЕ СА МЕЖДУ ЖИВИТЕ, ЗАРАДИ НЕЙНАТА
"КОМПЕТЕНТНА И ЕКСПЕРТНА" ОЦЕНКА, "ЧЕ ОТ ТЯХ НЕ СТАВА НИЩО", Я ПОЗДРАВЯТ И Й ПОЖЕЛАЯТ УСПЕХА, КОЙТО ЗАСЛУЖАВА!
ЛЮБОПИТНО Е СЪЩО, ДАЛИ ЩЕ ДОВЕДЕ И В БЛАГОЕВГРАД НЕЙНИТЕ ПРОТЕЖЕТА И "ВЕЛИКИ" АРТИСТИ СЛАВЯНА ЛЮБОМИРОВА, С. ДОЙНОВ, А. ЧОПОВ И СЪПРУГА СИ!
П. П. ЧОВЕК КОЙТО СЕ СТРЕМИ ДА РАЗЕДИНЯВА АКТЬОРИТЕ СИ, НЕ ПРИЕМА ВЪЗРАЖЕНИЯ И СЕ МИСЛИ ВИНАГИ ЗА ПРАВ И НЕПОГРЕШИМ, ТРУДНО БИ РЪКОВОДИЛ ЕДИН ИНСТИТУТ С ХОРА РАВНИ НА НЕГОВИТЕ ЗНАНИЯ И ИНТЕЛЕКТ.
КАКВОТО ПОВИКАЛО - ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО.


15 февруари 2013 23:04 | ПОЗИЦИЯ НА МИНИСТЕРСТВОТО
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

http://mc.government.bg/newsn.php?n=3402&i=1


15 февруари 2013 23:38 | виж
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=JVxSQEoFUh8


15 февруари 2013 23:41 | колега
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Май Асенова си пише сама защитата


15 февруари 2013 23:59 | още
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=GI8FFtlez8U


16 февруари 2013 17:14 | струма
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Прочетете какво пише от днес в разследващ материал на вестник струма. Ако продължат да се ровят какво ли още ще излезе..... вече са налице към Асенова и любовника й Чопов прокурори, икономическа полиция .... прочетете
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.