Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

АМ „Струма“ ще модернизира Кресна! Ако я заобиколи обричаме района на обезлюдяване


12 септември 2017 11:41  7 коментара   2105 прочитаИзграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“, съгласно източния вариант Г10.50 ще позволи модернизиране на Кресна. Това е исторически шанс за общината и ще е груба грешка ако хората не се възползват от него, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов на общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на инвестиционното предложение за обект: „Подобряване на трасето на лот 3.2 на АМ „Струма” в община Кресна. В присъствието на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кмета на община Кресна Николай Георгиев, инж. Светослав Глосов – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, общински съветница, представители на бизнеса, неправителствени организации, общественици и много граждани проектантите представиха проекта за преминаване на магистралата през Кресненското дефиле и отговаряха на въпроси и предложения.

При реализация на този вариант за преминаване на магистралата се предвижда в Кресна да се изградят две големи площадки за търговия и отдих. Едната площадка ще е на обходния път на Кресна в посока Кулата, а другата е по новото трасе, което ще се изгражда и е на 2 километра след пътен възел „Кресна“, пътувайки за София. Площадките ще са с площ около 30 декара, уточни инж. Атанасов и добави, че и двете площадки ще имат директна връзка с град Кресна. Те ще бъдат с електричество, водопроводна и канализационна мрежа, пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде осигурено всичко необходимо за осъществяването на търговска дейност и хората от региона да могат да продават продукцията си от мед, мляко и т. н., както го правят и в момента. Връзката на града с магистралата ще става посредством пътни възли и кръстовища. Инж. Атанасов бе категоричен, че ще се гарантира обслужването на населението посредством съществуващите и в момента автобусни линии, както и че няма предпоставка за поскъпване на билетите за тях.

„Няма лесен вариант за изграждането на магистралата, но източният е най-оптималната възможност и компромисен вариант по отношение на екологията в района, интересите на гражданите и финансирането на обекта. Никой не е взел еднолично решение за строителството на отсечката. Всички варианти са разгледани и предложенията са отчетени“, посочи инж. Атанасов. Най-важната цел е Е-79 да не става „гробница“, където десетки хора губят живота си в катастрофи. Това не бива да продължава. Отворени ни сме за диалог, разговори, оптимизация, но връщане назад няма, заяви председателят на Управителния съвет на АПИ.

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, призова да се спре заиграването със страховете на хората в Кресна „Трябва да намерим оптимално решение, за да спрем тежките катастрофи в Кресненското дефиле, а това може да стане само с направата на магистрала. Най-бързият и лесен вариант за реализация е източният вариант, за спрем смъртта“, призова Тодоров.

Ако не реализираме АМ „Струма“ или тя заобиколи Кресна, рискуваме да обречем региона на тежки изпитания – обезлюдяване, липса на инвестиционен интерес и перспектива, е мнението на експертите. Кметът на община Кресна Николай Георгиев е категоричен, че АМ „Струма“ трябва да се дострои, не само защото ще загубим пари от ЕС или защото е приоритет на държавата, а защото ще допринесе за развитието на Кресна и Югозападна България.

Още за: АМ Струма  вариант  Кресна Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


7 коментара

12 септември 2017 14:34 | Парадокс
Оценка:
18
 (
20
 гласа)

Никъде по света магистрала не се прави с оглед обслужването на едно село.
Има много по-важни критерии.


12 септември 2017 17:39 | принос
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Магистрала с легнали полицаи?!?! И ний ще дадем нещо на света.... Гениално.


13 септември 2017 08:59 | така не се прави
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Абе хора, вие акъл имате ли или пари нема за да я изведете магистралата извън населеното място ??? Не частично а изцяло, по важно от всички печалби на шепа хора са човешките животи


13 септември 2017 09:02 | Бамбашка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ПО-тъп от нашия селяндур нема и не мое да има. Съгласен е хилядите коли да ги тровят него и децата му, ама през село магистрала да има...


13 септември 2017 09:13 | Паптелей Пътник
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

И аз да кажа нещо : 1. Магистрала трябва да има и то възможно най бързо . 2. Безумие едното трасе да се строи по съществуващия път Е79 .3. Не съм строител но не виждам как може това трасе да се обезопаси от падащи камъни или части от скали . 4. Пълна глупост е магистрала да минава през квартали визирам кв " Ораново " на Симитли и през гр. Кресна . Последните до преди 5 дена затваряха Е 79 с молба за мерки да се махне този трафик. 5. Колко и неприятно да е бизнеса на някой хора ще замре в дефилето и Кресна . Това се случи с много търговци по магистрала Тракия. 6. Заблуда е да се мисли, че изграждането на магистрала, мост или ново ГКПП или може да оживи един град от към бизнес - виж Видин, Монтана, Г. Делчев и други . Каква е промяната в бизнес климата в Дупница и Благоевград след като магистралата стигна до тези градове . Да има някакви инвестиции ... нищо, на против и двата града бавно потъват на долу . Трасето на тази магистрала вече се знае и тези срещи СА БЕЗСМИСЛЕНИ.


13 септември 2017 09:23 | Христофор
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Магистрала с кръстовища? Чудесно! Търговия с мед и мляко? А бе тия в АПИ извънземни ли са бе?


13 септември 2017 21:41 | точно заради всичко,което
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

по-горе се посочи, да дам и аз един пример за безумието и наглостта на инженерите от снимката. Представете си пътя от Блград до Банско като платно от магистрала. Добавете падащи камъни, повече и по-гадни завои и се получава нещо подобно на магистрала, Струма, през дефилето. Как ви се струва? Дали ще е удобно и безопасно шофирането? Дали няма да намираме повече автомобили в реката? Аз съм убеден, че ще има увеличаване на броя на пътните произшествия!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.