Новините на югозападна България
След 3D костюмите за плаж пристигна W банския, новата любина тенденция сред моделите! Снимка: Мария СимоваУникална рецепта: Рататуй с чуден сос ©ShutterstockЦариче - чудодейната билка за женски проблеми
   РегистрацияЗабравена парола

Милионерите у нас се увеличават, но как?


19 май 2017 11:58   1727 прочита49 със заеми за над 1 млн. лв. само за 3 месеца


Спестяванията ни се увеличават, но влоговете намаляват, сочат данни на БНБ

49 нови милионери в заеми са се появили в България само за няколко месеца.

Точно толкова е броят на българите, които са изтеглили заеми за над 1 млн. лева от януари до март тази година, сочат данните на Българската народна банка. От тях става ясно, че все повече хора теглят кредити, става ясно още от числата на БНБ.

Към 31 март бизнесът е изтеглил 31 млрд. лв., а това е ръст със 7% на годишна база. Спрямо края на предходното тримесечие броят на заемите за бизнеса е с 4,9%, а размерът - с 0,7%.

За същия период с 1,4% се е увеличил общият брой на заемите за домакинствата за три месеца и е стигнал до 2,6 млрд. лв. Броят им е с 0,7% по-голям в сравнение с миналия март, а размерът - с 1,5%.

Спестяванията също се увеличават - със 7,4% на годишна база до 64,7 млрд., пише още в данните на БНБ.

Броят на влоговете обаче е намалял с 4,2% до 10,7 млн. Бизнесът държи парите си в 597 000 броя депозита с обща сума 19,1 млрд. лв. към края на март.

Намаляват и депозитите на домакинствата. Техният брой е 10,091 млн., а намалението им е с 4,6% за година.

Намалението е при най-малките депозити, отчитат от БНБ.

Влоговете от 200 000 до 500 000 лева като обем са по-малко с 0,1%, но са с най-силен ръст на годишна база - 16,6%. Спестяванията на домакинствата над 1 млн. лева на тримесечна база падат с 3,4%, но на годишна база растат с 8%./fakti.bg

Още за: милионери  бизнес  пари Още от: Любопитно

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.