Новините на югозападна България
Тайната на Сашка Васева, вижте нейната голяма несбъдната любов! Била луда по известен бг мафиот....  Снимка: ezine.bgСелска кухня! Друсан кебап Сузанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си
   РегистрацияЗабравена парола

За и против абортите


7 октомври 2017 10:39   705 прочита

Снимка: bTV
Снимка: bTV


Снимка: bTV

По темата дискутираха журналистката Мира Баджева и писателят и пиар специалист Александър Урумов


Убийство на дете ли са абортите, или право на жената да разполага с тялото си – по тази тема дискутираха в предаването „Тази събота“ по bTV журналистката Мира Баджева и писателят и пиар специалист Александър Урумов.

Поводът беше протест срещу абортите, проведен тази седмица пред парламента. Уримов се яви на него с плакат: „Не го убивайте, аз ще го осиновя“. В предаването той обясни, че постъпката му е и призив, и послание, защото е готов да осиновяване или осиновявания. Причината му да се изправи срещу абортите е лична история – роден е, след като майка му отказала да абортира, въпреки че лекарите я убеждавали, че така рискува живота си.

Върху темата с абортите има табу, а това, от което се нуждае един огромен проблем, е да се говори за него, посочи Урумов. По думите му той е „защитник на живота, преди всичко“, а „умишленото, съзнателно, легално прекратяване на бременността убива дете“.

Не че подкрепям абортите, такова решение не е лесно и струва много, но все пак женските права са нещо, от което няма да отстъпя, защото на жените е коствало хилядолетие, за да стигнат до тук и да разполагат с телата си, каза Баджева. Зад това позитивно послание се крие опасността от връщане назад към феодалния поглед на мъжете да притежават женското тяло. Това много ме плаши, защото има такава тенденция и в Европа, не само у нас. При нас гласовете са още малобройни, но на този митинг имаше хора, които говореха, че са за ограничаване на достъпа до аборт. Това, според мен, е връщане назад. Забраната не решава проблеми, а ги увеличава. Защото, ако една жена иска да направи аборт, тя ще го направи, но нелегално и много често – с цената на живота си. Вместо да спасим живот, ще загубим два, посочи журналистката.

Тя припомни, че според юристите прекъсването на бременността до определен месец не е убийство.

Урумов контрира, че след десетата седмица сърцето на плода бие. „Ако прекъсването на пулса на едно човешко същество, според които и да е юристи, не е убийство, позволете ми да изкажа дълбокото си съжаление към морала на тези юристи“, каза той.

По данни на Националния център за обществено здраве у нас ежедневно се правят поне 80 аборта.

Абортите са се превърнали в индустрия. За 60 години са направени 6 млн. легални аборта у нас. Нелегалните сигурно са още толкова. „Две Българии са абортирани, кажете ми че това е нормално!“, каза Урумов.

Всеки аборт е тежък избор и струва много, посочи Баджева. Според нея трябва да има психолози, свещеници или доброволци, които да говорят с майките, за да могат тези жени да погледнат проблема си с външна помощ и може би тогава ще могат да намерят сили да продължат живота на детето. Това според нея е конструктивната позиция.

източник: btvnovinite.bg

Още за: аборти  тяло  предаване Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.