Новините на югозападна България
От чистачка до милионерка! Подробности около кървавото убийство на гръцки кардиолог: Ето го полицаят... За да сте красиви: ТРИ съставки в кафето си и ще започнете... Тежки дни за Деси Слава! Тя огромна си стои вкъщи, Благой вилнее по кръчмите (Фото)
   РегистрацияЗабравена парола

Учителите у нас - предимно жени над 50 години


5 октомври 2017 10:19   705 прочита

45 хиляди учители обучават около 600 000 ученици. Сн.: БТА
45 хиляди учители обучават около 600 000 ученици. Сн.: БТА


45 хиляди учители обучават около 600 000 ученици. Сн.: БТА

Българският учител е "бакалавър" или "магистър", от женски пол и над 50-годишна възраст.

93 на сто от учителския персонал у нас е с бакалавърска или магистърска степен.

България е на трета позиция в ЕС по степен на феминизация на учителската професия в общообразователната система на страните от ЕС - около 84 на сто от българските учители в системата на началното и средно образование са жени, което прави близо 38 хиляди жени преподавателки.

Страната ни е на втора позиция в ЕС и по застаряване на учителския персонал - около 48 на сто от учителите у нас в началните и средни училища са над 50 и повече години, което е близо 21 хиляди души.

Профилът на българският учител е по данни от анализ на Евростат по повод днешния 5 октомври, който се отбелязва като Световен ден на учителя в над 100 страни по света от 1994 г. по инициатива на ЮНЕСКО. Данните са за учителите от началното и средно образование в страните-членки на ЕС, уточни БТА.

По данни на НСИ у нас през 2015 г. е имало над 45 хиляди учители в 2014 общообразователни училища, където са се обучавали близо 600 хиляди ученици, от които 102 хиляди са били записани в училища в селата.

В страната са функционирали и 70 частни общообразователни училища, където са се обучавали над 7 хиляди ученици.

5,7 млн. са учителите в ЕС

През 2015 г. 5,7 милиона души работят като учители в Европейския съюз, като Евростат отчита бройката на учителите, които работят в началното и средно образование.

От тази бройка около 500 хиляди са учителите в ЕС до 30 години, а около 2 милиона са учителите над 50-годишна възраст. Около 570 хиляди от преподавателите в ЕС са навършили 60 години, като най-високи проценти в тази възрастова група са открити в Италия - 18 на сто и Естония - 17 на сто.

Най-феминизирана е учителската професия в Латвия - 87 процента и Литва - 85 процента. На трета позиция е България с 84 процента учителски състав от дами, а на четвърта позиция е Естония - 83 на сто.

За съседите ни статистиката е следната: в Гърция и Македония - около 65 от учителите са жени, в Сърбия - 70 на сто и в Румъния - 75 на сто.

Италия е страната в ЕС с най-застаряващ учителски персонал - над 57 процента от учителите там са на 50 и повече години. България е на втора позиция с 48 на сто застаряващ учителски персонал. На следващите позиции са трите балтийски страни Латвия, Литва и Естония с около 46 на сто застаряващ учителски персонал.

В съседна Гърция учителите над 50 години са около 40 на сто от общия персонал, в Румъния - 28 на сто, а най-малко сред съседните ни страни са възрастните учители в Македония - едва 22 процента.

Най-нисък процент застаряващи учители е отчетен в Малта - 13 на сто, Великобритания и Люксембург - по 20 на сто, отчита Евростат.

източник: dnes.dir.bg

Още за: учители  жени  възраст Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.