Новините на югозападна България
Внимание родители: Германската полиция разпространи апел с ужасяващи снимки на дете, видяно в детско... За да сте красиви: ТРИ съставки в кафето си и ще започнете... 18-годишната Алисия Шмит е провъзгласена за най-секси спортистката на света
   РегистрацияЗабравена парола

Съдебната квота във ВСС е доминирана от хора на Колев, Цацаров и Пенгезов


16 септември 2012 12:02  7 коментара   20280 прочитаСлед безпрецедентно 24-часово делегатско събрание на съдиите, изпълнено с тежки спорове и процедурни битки между лобито около шефовете на Върховния административен съд (ВАС), Софийския апелативен съд (САС), Пловдивския окръжен съд (ПОС) и Варненския окръжен съд (ВОС) – Георги Колев, Веселин Пенгезов, Сотир Цацаров и Ванухи Аракелян и крилото на Съюза на съдиите в България (ССБ), първите шестима членове на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) са доминирани от хора на четворката.

Единственият излъчен кадровик в съдебната власт след първия тур бе Камен Иванов от САС, за когото поне от седмица магистрати предупреждават, че е фаворитът на Пенгезов, който спечели 244 от общо 426 гласове.

След балотаж и сериозен отлив от 63-ма негласували плюс 12 недействителни бюлетини, бройката бе попълнена от Юлия Ковачева от ВАС, която обаче бе издигната от кюстендилските съдии, близката до Колев - Милка Итова от Софийския градски съд (СГС), Даниела Костова от ВОС, Галя Георгиева от Пловдивския апелативен съд, смятана за приближена до Цацаров, както и от най-силният кандидат на ССБ – Калин Калпакчиев.

Предварителните опасения на много хора от гилдията за предизвестен вот на голяма част от делегатите се оправда по отношение на Иванов, Итова и Георгиева, които без да блестят с някакви отличаващи се от статуквото позиции за бъдещето на системата безпроблемно влязоха в съвета.

Тримата масово бяха подкрепени още на първи тур от административните съдии и от магистратите от Пловдив и Варна. Останалите три имена от максималните шест, които делегатите можеха да избират на първия тур се допълваха в повечето бюлетини от трите фаворитки на Колев – Бисерка Коцева, Галина Матейска и Аделина Ковачева от ВАС.

След първото гласуване Итова събра 200 гласа, Георгиева – 178, Коцева – 142, Матейска – 137, а Аделина Ковачева – 113. Избранниците на противоположното лоби пък спечелиха подкрепата на съответно 187 делегата за Калпакчиев, 186 за Величка Цанова и 123 за Владимир Вълков, и двамата от СГС.

Силно впечатление направи резултатът на Юлия Ковачева, която макар да бе номнирана от бившите си колеги от Кюстендил, обра от вота на административните съдии от цялата страна, както и подкрепа от противоположното ядро заради доста принципната си концепция и очевидното си разграничение от лобито около Колев. На първия тур тя събра най-много гласове след избрания Камен Иванов – 209.

Останалите две силни кандидатури, излъчени от Върховния касационен съд (ВКС) – на Савка Стоянова и Любка Илиева, спечелиха подкрепата на съответно 187 и 115 делегати. Всички други номинирани – Денчо Стоянов (Окръжен съд – Бургас), Емилия Нашева (Апелативен съд – Бургас), Ерик Василев (СГС), Мариана Георгиева (Окръжен съд – Шумен) и Росица Бункова (Окръжен съд – Благоевград) събраха и на двата тура по под 100 гласа.

Веднага след обявява на резултатите от първото гласуване Георги Колев предложи балотажът да бъде отложен за 25 септември, когато имало свободна дата за провеждане на ново събрание, но съдии от провинцията остро се противопоставиха на идеята му.

В крайна сметка 132-ма делегати подкрепиха варианта гласуването да бъде прекъснато и отложено, докато 224-ма бяха “против” и процедурата продължи. Теодора Стамболова (ВКС) от изборната комисия декларира готовност с колегите й да продължат да броят бюлетини докогато е необходимо, с което предизвика бурни овации в залата.

Гласуването на първия тур започна точно в 21.00 часа, след като делегатите около 7 часа спориха, обсъждайки и гласувайки процедурни правила. Вотът приключи малко след 22.30 часа, като броенето на бюлетините след това продължи близо 5 часа.

Причина затова бе, че 11-те члена на изборната комисия, председателствана от Лада Паунова от САС, преглеждаха всяка интегрална бюлетина една по една, отразявайки кои кандидати са отбелязани в нея. Всеки от делегатите можеше да гласува за най-много шестима от номинираните.

източник: mediapool.bg

Още за: ВСС  събрание  съдии Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


7 коментара

16 септември 2012 12:58 | toi
Оценка:
14
 (
16
 гласа)

мафия


16 септември 2012 17:54 | Туй то
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Избираме прозрачно непрозрачни хора.


16 септември 2012 22:59 | М А Ф И А
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

К О М У Н И С Т И Ч Е С К А !!! НА БУНТ.....


16 септември 2012 23:31 | ЧУЙ БОЙ ЧУЙ
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Комунистите с демокрация не се свалят. Свалят се с як ама ного як БОЙ .Иначееее ставаш съмнителен!!!


17 септември 2012 08:41 | @@@
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Много честни избори, нямо що. Пак се намърдаха софийските акули, които пак са от обкръжението на Пенгезов, Колев и други подобни, които ще дърпат конците. А тези от провинцията да духат супата.


18 септември 2012 14:31 | Sali
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Коя е Росица Бункова от Окръжен съд - Благоевград?


18 септември 2012 18:07 | Оля
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А Камен Иванов не е ли братът на нашумялия дупничанин Василев?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.