Новините на югозападна България
Снимка: ezine.bgСелска кухня! Друсан кебап Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище От чистачка до милионерка! Подробности около кървавото убийство на гръцки кардиолог: Ето го полицаят...
   РегистрацияЗабравена парола

Панацея ли са възобновяемите източници на енергия


12 август 2017 10:48   723 прочита

ВЕИ, макар стъпка в правилната посока, все още не са панацея. Сн.: Shutterstock
ВЕИ, макар стъпка в правилната посока, все още не са панацея. Сн.: Shutterstock


ВЕИ, макар стъпка в правилната посока, все още не са панацея. Сн.: Shutterstock

Възобновяемите източници на енергия са чисти, без парников отпечатък и не замърсяват околната среда. Но възможна ли е енергетика само въз основа на ВЕИ?

Възможно ли е напълно да се откажем от "традиционните" методи за производство на електроенергия?

Към настоящия момент отговорът е "по-скоро не".

Съществен проблем при възобновяемите източници, с изключение на традиционните ВЕЦ, е малкият коефициент на използване на изградените мощности.

Ако е зима и се установи едновременно облачно и тихо време през нощта, енергията, която биха произвели 10 или 1000 мегавата монтирани ветрогенераторни мощности е една и съща - нула.

Същото важи и за слънчевите панели.

Когато чуете екзалтирани медийни съобщения как някъде са инсталирани 1000 мегавата панели, трябва да помните едно число, 25.

Толкова е коефициентът на използване на изградените мощности фотоволтаици средногодишно, ако махнем тъмната част на денонощието, часовете с ниско слънце и облачните дни, при които има някаква генерация, но тя е минимална.

Най-сигурният член на семейството, класическите водноелектрически централи, в общия случай, като махнем изключения като Норвегия, заемат твърде малък дял в общата генерация на електроенергия и няма как да покрият всички нужди на потреблението в посочените условия.

Ясно е, че тогава електричеството трябва да дойде от друг източник. Преди това, кратка моментна снимка на дяловете на произвежданата в България електроенергия по видове на генерациите в слънчевия петъчен следобед на 11 август 2017 година в 17 часа.

35 на сто се произвежда от АЕЦ.

42 процента и половина се произвеждат от кондензационни ТЕЦ *предимно на въглища - "Мариците" и т.н

Малко над 5 процента - водни електроцентрали

Фотоволтаици - 8 процента вятърни електроцентрали - малко под един процент малки ВЕЦ - 2.30 процента, БИО електроцентрали - цял половин процент.

Останалите няколко процента до сто са заводски когенерации и топлоцентралните генерации.

Сумарно възобновяемата ни енергия като процент - двата вида ВЕЦ, БИО, вятърни, фотоволтаични източници, са кръгло около 18 процента.

При това, да повторим, в слънчевия августовски ден. За десет-петнадесет минути, от началото на писането на тази статия, фотоволтаичният дял падна от малко над 8 на 7 процента и половина.

Причините са съвсем прозаични: никой еколог не е отменял въртенето на Земята и на нашата географска дължина Слънцето неумолимо слиза към хоризонта.

Изводите всеки може да си направи сам. Аргументът за доставка на фотоволтаичен ток от другата страна на глобуса не е коректен. Загубите при пренасяне на електричество на няколко хиляди километра правят въпросния транспорт безсмислен.

Тук трябва да парираме предварително и един довод на противниковата страна: Колко селскостопански площи щели да унищожат панелите. Замислете се къде и колко слънчеви панели сте виждали? А тези нищожни проценти площ осигуряват в момента малко под една десета от дневния ток. Със сигурност биха се намерили още трънливи камънаци и неплодородни площи, за учетворяване или умножение по 5-6 на сегашните нищожни площи.

Но това не решава проблема с нощите и опростено казано "проблемът с декември"

Генералното решение на недостатъците с ВЕИ се крие на същото място, където е и пречката пред масовото разпространение на електромобилите: Достатъчно евтин, безопасен, с неголям обем, но с голям капацитет акумулатор.

Докато това не се случи, ние сме и ще бъдем зависими от големите резени в баницата на Енергийния Системен Оператор (ЕСО) с цвят на атом и въглища.

източник: dnes.dir.bg

Още за: източници  енергия  среда Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.