Новините на югозападна България
Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище Полезно е да прочетете! 20 правила за етикет, които всяка дама трябва да знае Внимание родители: Германската полиция разпространи апел с ужасяващи снимки на дете, видяно в детско...
   РегистрацияЗабравена парола

39 000 българи емигрирали в Германия през 2010


12 май 2011 00:14  1 коментар   10851 прочита

По последни данни на германската статистическа служба броят на новите заселници във ФРГ през 2010 г. е нараснал с 11%, като само в рамките на миналата година броят им се е увеличил със 798 хиляди души, от които 684 хиляди чужденци. През последните пет години средният брой на имигрантите се е движел между 660 и 720 хиляди, но преди 2002 г. е бил около и над 800 хил. души.

България е сред страните, които са осигурили най-много мигранти на Германия - 39 хиляди наши сънародници са се заселили през 2010 г. във ФРГ. Изпреварват ни само поляците /126 хиляди/ и унгарците /75 хиляди/. Другите страни с много емигранти към Германия са Унгария, Турция и САЩ /по около 30 хиляди души/.

България изпъква с това, че процентният прираст на мигрантите е много висок: през 2009 г. в Германия са се заселили 28 хиляди българи, тоест прирастът през миналата година е почти 40%. Само румънците ни изпреварват в това отношение.

Германците са били активни и при напускане на страната си и заселване на различни места в чужбина, но в крайна сметка нетният миграционен поток е положителен в размер на 128 хиляди души.

Както може да се очаква, тези данни не оставят безучастни германските медии и аудиторията им. Разпространени са две полярни мнения: от една страна, имигрантите са нетна печалба за страната, тъй като навлизат подготвени хора, най-често професионалисти, които помагат да се реши проблема с липсата на достатъчно квалифициран персонал на германския трудов пазар.

От друга страна, голяма част от германците са ксенофоби: те се съмняват в компетентността и ползата от труда на мигрантите и предупреждават, че повечето имигранти идват във ФРГ, само и само веднага да се залепят за социалната й система.

Но политиците в Берлин са наясно, че Германия, която е най-многолюдната страна в Европа, бързо застарява. Изчислено е, че в следващите 15 години броят на работещите ще намалее с 5 милиона само заради демографския фактор.

Още за: емиграция  Германия  българи Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


1 коментар

12 май 2011 14:38 | е,
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

сега разбрах оти е бил тоя зор за магистралите. не е било оти на западняците стоките да пътуват по бързо а защото ние да отпътуваме още по бързо. статията да я сеъфна и догодина по това време да вида колко е скочило количеството.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.