1000 лева за девственица на Бачковския манастир (СНИМКИ)

28 август 2016 17:36   5135 прочита


Момичетата отричат: „Взимаме се по любов, не ни продават”

До 1000 лева за девственица спадна мизата при калайджиите, които всяка година в навечерието на 28 август – Голяма Богородица по стар стил, се събират на Бачковския манастир да празнуват. Наред с купона родителите на млади момичета се опитват да ги спазарят и да изкарат някой лев от чедата си. „Дай пари за снимките. Че за какво сме дошли тука, ако не изкараме някой лев”, извика на няколко пъти към екипа на БЛИЦ ромка на средна възраст, потърквайки многозначително палец в показалец.

След като бе попитана за какви пари продава щерка си, ромката смени посоката и започна да пелтечи, че красивото й чедо не се продавало.

„Не уча, защото нашите ме спряха да не уча. Завърших 8 клас. Стига ми толкова”, признава Теди от Стамболийски.

В същото време „говорителят” на множеството – Георги, представящ се с фамилията Петров, започва да обяснява, че събирането на калайджиите под Бачковския манастир било събор и нямало продажби на девойки. Младите идвали под обителта да се огледат и ако се харесат, се взимали в следващите седмици. Нищо повече не било, говори Георги.

Доста по-малко калайджии вече се събират, признаха продавачите от сергиите към манастира. Навремето по улицата не можела стотинка да се хвърли, толкова много хора имало.

Вече продажбите на булки се изместили между Чирпан и Стара Загора, където ставали големите пазари на девственици. „Чували сме, че за девственици и за крадли най-много пари се искат, но дали е така, не знаем”, казват продавачите. Ако преди години най-скъпата девственица се продавала дори за над 15 000 лева, то в днешните бедни години цената й я стигала 1000 лева, я не, признават с половин уста по-възрастните калайджии.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар