Новините на югозападна България
Няма да повярвате! Тези девойки някога са имали.... пенис Красавица! Мъжете въздишат по Гришовата Никол Внимание родители: Германската полиция разпространи апел с ужасяващи снимки на дете, видяно в детско...
   РегистрацияЗабравена парола

Канадската "АЛС България" открива завод в Благоевград с 200 работни места


1 декември 2016 14:17  10 коментара   22584 прочита

В завода в Мусачево в момента работят 1000 души, още 600 са заети в Ихтиман, а нови най-малко 200 се търсят за предприятието в Благоевград
В завода в Мусачево в момента работят 1000 души, още 600 са заети в Ихтиман, а нови най-малко 200 се търсят за предприятието в Благоевград


В завода в Мусачево в момента работят 1000 души, още 600 са заети в Ихтиман, а нови най-малко 200 се търсят за предприятието в Благоевград

Производителят на автомобилни тапицерии за BMW, Mini Cooper и Audi ще работи за VW в областния център на Пиринско


Плановете на компанията като цяло са да разширява бизнеса си в България, тъй като смята средата за добра.

Производителят на автомобилни тапицерии "АЛС България" ще открие своя трети завод в страната до края на годината. Преди пет години компанията започна производство за седалки на BMW в софийското село Мусачево, после откри фабрика в Ихтиман, а новото предприятие ще се намира в Благоевград. Дотук южноафриканският инвеститор, който от две години е канадски, е наел 1600 души и планира оборот от 160 млн. лв. за тази година.

И ако в досегашните фабрики се изработваха тапицерии за седалки на BMW и Mini Cooper и подглавници за Audi, сега ще се произвежда нов продукт за компанията – тапицерия за волани, които ще се монтират в автомобили на нов клиент - Volkswagen. В момента дружеството приключва последните подробности около наемането на избраното помещение в Благоевград. Инвестицията ще бъде главно в оборудване и се очаква да е между 500 хил. и 1 млн. евро. Плановете са в завода да работят между 200 и 250 души, но има място и за разширение.

През Румъния за Volkswagen

Новото предприятие ще работи в сградата на бивша шивашка фабрика, която е с обща площ 6700 кв.м. В момента компанията ползва временно помещение в града, където вече дори са произведени първите шест тапицерии, каза управителят на "АЛС България" Шон Бош за "Капитал".

Тапицериите ще се произвеждат за румънски клиент, който доставя волани за Volkswagen. Всички материали ще се осигуряват от румънската компания, а в Благоевград ще се прави самото обличане на воланите. Това ще бъде нов продукт за "АЛС България". В момента в заводите в Мусачево и Ихтиман се правят тапицерии за автомобилни седалки и подглавници.

За новия проект компанията ще наеме между 200 и 250 души. Това трябва да стане най-късно до март-април догодина, като целта е производството на пълни обороти да започне възможно най-скоро. "В нашия бизнес сроковете винаги са кратки. Има работа, но тя трябва да се свърши бързо", каза Бош. Следващата седмица се очаква да дойдат няколко души от Румъния, които да проведат обучение на място. Компанията вече е започнала рекламна кампания за свободните позиции, наети са и първите работници. Всички ще преминат през обучение, което ще отнеме най-малко четири седмици.

Защо Благоевград

Компанията е избрала Благоевград, след като е проучила различни райони в страната. Вариантът за допълнително разширение в Мусачево е отпаднал, тъй като там има недостиг на кадри заради близостта до София. Подобен проблем съществува и в градове като Ботевград и Пловдив, където има много предприятия. По думите на Бош компанията е разглеждала като възможни локации Перник и Дупница, но в крайна сметка се е спряла на Благоевград – както защото е намерила подходяща готова сграда, което й позволява бързо да започне производство, така и заради очакванията, че там има достатъчно работна ръка.

По думите на Бош помещението е по-голямо от това, което им е необходимо за започващото производство, тъй като в него преди са работели около 500 души. То обаче осигурява достатъчно място за допълнителни проекти и продукти на компанията. "Целта ни е там да започнем и друго производство колкото може по-бързо, вероятно това ще бъдат тапицерии за седалки", каза той.

Разширяване

Плановете на компанията като цяло са да разширява бизнеса си в България, тъй като смята средата за добра. "Тук сме от пет години и за това време нараснахме до 1600 души. Ако не бяхме доволни от инвестицията си, нямаше да се разширим толкова", посочи Бош.

Допреди две години българското дружество беше собственост на южноафриканската ALC, но през 2014 г. компанията беше придобита от канадската Exco Technologies Limited. "Една от причините да ни купят е, че основната ни дейност е в България, а те искаха да имат присъствие в Източна Европа", каза Бош. И добави: "С новия трети завод сега мисля, че вече имаме много добра база тук."

Първото предприятие на ALC беше открито през 2011 г. в Мусачево и работеше само за BMW. Днес там са заети около 1000 души, а към клиентите са добавени Mini Cooper и Audi. Вторият завод – в Ихтиман, заработи през 2013 г. Там се произвеждат тапицерии за седалки за Mini Cooper и подглавници за Audi. Във фабриката работят 600 души.

Дружеството получава поръчките си от т.нар. OEM (производителите на оригиналното оборудване), но доставя продуктите си на клиенти от следващото ниво във веригата на доставки. Цялата продукция се изнася към Великобритания, Германия и Полша. Основната част от материалите идва от различни страни в Европа, а кожата за тапицериите се внася от Южна Африка.

В момента около 90% от бизнеса на компанията е производство на тапицерии за автомобилни седалки. В стратегическите планове обаче е увеличаване дела на другите продукти – волани, подглавници, подлакътници и различни продукти от интериора.

Финансов ръст

С разширяването на производството финансовите резултати на компанията също нарастват, а очакванията за тази година са за допълнително увеличение с около една пета. През миналата година дружеството отчете ръст на продажбите от 6%, което се дължеше на въведените в производство по-сложни и скъпи артикули. Намаляването на печалбата за 2015 г. е резултат от промяната в структурата на продажбите и повишаването на относителния дял на тапицериите за Mini Cooper, които са с по-ниска рентабилност от тези за BMW, става ясно от отчета на компанията.

За 2016 г. обаче оборотът се очаква да достигне най-малко 160 млн. лв. "Ноември беше много добър месец, така че ръстът ни ще бъде поне 15%, но може да достигне и 20% в зависимост от това как ще работят клиентите през декември, тъй като много от тях затварят за празниците", каза финансовият мениджър на дружеството Юлияна Николова./capital.bg

Още за: завод  Благоевград  среда Още от: Бизнес

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


10 коментара

1 декември 2016 15:36 | Атлас
Оценка:
32
 (
32
 гласа)

Дано ! Зашото града загива. Това ще е първиата серизна инвестиция в Бл-град за последните 6-7 години..


1 декември 2016 15:55 | 1111111111111
Оценка:
27
 (
27
 гласа)

ТОВА Е СТРАХОТНА НОВИНА -ДА СЕ НАДЯВАМЕ ЧЕ ЩЕ ПОЕМАТ ДОСТА БЕЗРАБОТНИ
МЛАДЕЖИ


1 декември 2016 16:39 | ХХХХ
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Явно става дума забазата на " НЕОКНИТ"


1 декември 2016 16:42 | ...
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

В момента работят в закрития пазар на втория стаж. Но след около две седмици ще се преместят под хотел езерец.


1 декември 2016 17:42 | 123
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

шивашка дейност но на конвер. С една дума шивачките не могат да мръднат от работното място


1 декември 2016 18:54 | до 123
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

а ти къде искащ да ходят, на дискотека, работно време имат, е, едва ли ще им дадат чукало до стола


2 декември 2016 16:37 | Водач на МПС
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Дано да не си тръгнат заради някой алчен управник или чиновник.


2 декември 2016 23:01 | часник
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Това повече ми прилича на ЦЕХ


3 декември 2016 13:42 | 123
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

СТИГА С ТИЯ ШИВАШКИ ЦЕХОВе - ОТНАЧАЛО ГИ ЗАРИБЯВАТ С ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И СЛЕД ТОВА -----ЕЛА ЛЕЛЬО ДА ВИДИШ НОРМИТЕ


3 декември 2016 13:51 | 333
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В МОСАЧЕВО ВСИЧКИ НАПУСКАТ ЗАРАДИ БОЛЕСТ ПРИДОБИТА ОТ МИРИЗМИ НА ЛЕПИЛА И КОЖА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.