Новините на югозападна България
Футболен бос заби с 50 години по-млада секс бомба Важно: Категории жени в очите на мъжете, момчетата не искат добри момичета, защото не са достатъчно ... Пригответе се за зимата, повишете имунитета си със сироп от смокини
   РегистрацияЗабравена парола

Френско дружество готово да построи ТЕЦ в Гоце Делчев, който да работи със собствена биомаса


18 април 2012 00:12  16 коментара   4464 прочита

Вл. Москов
Вл. Москов


Вл. Москов

На среща с кмета Вл. Москов председателят на "София холд" Жак Паньон гарантира 100 работни места и наемане на 500 хектара за залесяване на бързорастящи дървесни видове


Френско дружество поиска да изгради топлоелектрическа централа в Гоце Делчев чрез дъщерната си фирма в България "София холд" ЕООД. То е готово да създаде 100 работни места и да квалифицира кадри за целите на компанията. Официалният представител на компанията Жак Паньон и българският мениджър на проекти Евгения Панова проведоха предварителни разговори с кмета Владимир Москов и се надяват на положителен отговор от Общинската администрация. Фирмата е отправила оферти и към съседните общини Гърмен и Хаджидимово за наемане на необработваеми площи, които да бъдат залесени с бързорастящи дървесни видове като топола, върба, акация, които да бъдат използвани за захранване на ТЕЦ-а. Предстои анализ на климата и почвите, който ще определи кои точно дървесни видове ще бъдат посадени и ще са подходящи за гориво.

Общо 500 хектара са необходими на фирмата за нормална работа и производство на електроенергия, която ще бъде продавана на "ЧЕЗ България". Ако бъде осъществен проектът, се очаква до две години ТЕЦ-ът да бъде построен и да заработи на пълни обороти. Фирмата възнамерява да създаде собствени разсадници и да вложи по около 1000 евро на хектар за водонапоителни системи и технологии с цел по-ефективно използване на необработваемите площи, което ще внесе свежи пари в общинската хазна от данъци и такси и ще се отрази благоприятно на рейтинга на региона като предпочитана дестинация за нови потенциални инвеститори. Фирмата иска да наеме земите за срок от 30 години с цел обезпечаване на ТЕЦ-а в Гоце Делчев, като гарантира още 50 сезонни работни места.

След проведените предварителни разговори с представители на местната власт Ж. Паньон забелязал, че в Неврокопския край чуждестраните инвеститори са по-малко в сравнение с други населени места на България, където фирмата е направила подобни предложения.

От компанията доуточниха, че производството на такъв вид енергия е по-скъпо в сравнение с ядрената, но за сметка на това е екологичночиста и щади природата, като се генерира 24 часа в денонощието и не се нуждае от компенсиращи мощности, а се ползва само местен дървен ресурс.

Още за: централа  Ж. Паньон  разговори Още от: Бизнес

Добави/гласувай в Свежо   Добави в Любими.ком   Сподели във Фейсбук Запомни    Изпрати    За печат


16 коментара

18 април 2012 08:07 | 111
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Малко остана от гората и това малко трябва да унищожим . Това е безумие. Виж ако работи централата с Балдевски въглища да. Ако продължава изсичането на гората от Орешките секачи, където временният им склад се намира в близост до УКВ завода и препраща дървесината за Гърция, дървесина няма да има за предлаганата централа. Не посягай
Кмете на гората. Гора лесно не се възстановява. Нали климатици щеше да правим в Гоце Делчев-какво стана с тях.


18 април 2012 09:36 | Гоце Делчев
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Е бре Моска, помачище грозно си ти.


18 април 2012 09:41 | горския
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

запознат съм с проектите на София холд, Газ дьо Франс и други инвеститори- никой от тях не казва какво ще прави с получената топлинна енергия, която е 3/4 от цялата произведена, а само 1/4 е електроенергия. ако горим дървесина само защото да продаваме тоя 1/4 ток е изгодно икономически, понеже в момента с новия закон за възобновяемите източници е така, ми изглежда екологически вредно и не е от полза изобщо, както и за останалия бизнес в региона. дори за 5 МгВ мощност ще са необходими около 80 хил тона дървесина годишно!!! а това няма как да стане със свободен ресурс в региона!


18 април 2012 09:49 | горски - 2
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

по принцип тази инвестиция ще е полезна за града и региона ако наистина се създадат нови насаждения с бърза ротация от тополи, върби и др., но и ако топлинната енергия се подава за отопление и топла вода!!! При един среден годишен прираст в такива новосъздадени насаждение от макс 40 куб. м. на хектар излиза че с тези 500 хектара ще се осигурят макс 20 хил куб. м. или около 10-12 хил тона биомаса!!! а осигуряването на другата суровина ще е на гърба и в конкуренция с останалия горски бизнес, в който са заети хиляди хора! Дано да стане инвестицията, но и да се създадат достатъчно култури за суровината!


18 април 2012 10:11 | Дундю Дундев
Оценка:
9
 (
19
 гласа)

Това тук, смърди много...! Някой пак ще иска да прекара простият народ.... Мръсни комунисти!


18 април 2012 12:32 | a1
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Мен пък повече ме кефи завода за климатици или другия за крушки:)


18 април 2012 17:00 | ***
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Ала-бала!!!
Забравихте че има още една топло електро централа- Норвежка ако не бъркам, дето ни пречиства боклука и даде живот на сметището!!!


18 април 2012 18:30 | Стримон
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

С този ваш "вечен" кмет, вечно ще ви избягват инвеститорите.


18 април 2012 22:57 | ТОЧНО
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

ТОЧНО, МНОГО ТОЧНО. КОЛКО ЛИ ОЩЕ ОФЕРТИ САМО ЩЕ ЧУВАМЕ . ОБЕЩАНИЯ, БЕЗ ИЗПЪЛНЕНИЯ. МНОГО СТЕ ПРАВИ, СПОРЕД ВЕСТНИКА И ДУМИТЕ НА КМЕТА, КОЛКО ПРЕДПРИЯТИЯ СЕ ПОСТРОИХА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ. Е НАКРАЯ, СИГУРНО ЩЕ СЕ НАПРАВИ ТОВА КОЕТО Е НАЙ- ШАНТАВО.


19 април 2012 01:37 | 467
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Този мазньо е един от най-корумпираните мушмороци, които е раждала по грешка земята на Пиринско ! А тези, които го избират, да продължават да спят в талашита, както до сега !


19 април 2012 10:56 | 69-96
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Питайте първо Банско - Краваро направи топлофикация на биомаса и сега фалира!


19 април 2012 14:24 | Божидар
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Един много сериозен инвеститор иска да построи завод за ПОРЦЕЛАНОВИ БАСТУНИ И СТЪКЛЕНИ ГАЙКИ. Търси се подходящ кмет.


23 април 2012 13:26 | **р
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Не тецове и замърсители, а почти готовия АЕЦ да си довършим! Много ясно, че разни чужденци ше искат да ни набутват въглищарки др. подобни и да печелят, а какво правим ние с наще си централи е въпроса?!? Попитайте БОЙКО ТЪПОТО!


24 април 2012 07:01 | До Москов
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Владо Москов поколения християни ще го проклинат, че направи общината ни сборище на ДПС. Той работи само и единствено за тях. Бог гледа, Москов. Сега една голяма ИЗНЕНАДА -В ИМОТ 32 33 ДО, ПИРИНТЕКС'' СЕ ИЗГОТВЯ ТИХОМЪЛКОМ ПРОЕКТ ЗА ДЖАМИЯ И МЮСЮЛМАНСКО УЧИЛИЩЕ ПО ПОДОБИЕ НА ТАКИВА В ИСТАМБУЛ. НА Г-ЖА АНУШКА КОСТАДИНОВА СА ПЛАТЕНИ 50 000 ЕВРО ОТ МЮФТИЙСТВОТО ЗА ИЗГОТВЯНЕТО НА ПРОЕКТА, КОИТО ПЪК ГО ПРАВИ САКИЛАРИЕВА. БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СИ И СЕ ОПОМНЕТЕ ! МОСКОВ ТИ СИ ГНУСНО И ПОДЛО СЪЗДАНИЕ.


24 април 2012 09:55 | мистър БЕБО
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

.....кметееее, тия франсета да си земат биомасата и да си я карат у Франциата..... а сос нея да земат и тебе, продажно, тъпо муле.....


25 април 2012 19:53 | 123
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

браво Владимире. Не им обръщай внимание, че те не знаят какви ги вършат / из Евангелието/
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама