Новините на югозападна България
Полезно! Културни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина Домашен мехлем разрушава шиповете © Сн.: iStock.comЯжте повече банани и авокадо, ето защо
   РегистрацияЗабравена парола

Френско дружество готово да построи ТЕЦ в Гоце Делчев, който да работи със собствена биомаса


18 април 2012 00:12  16 коментара   18695 прочита

Вл. Москов
Вл. Москов


Вл. Москов

На среща с кмета Вл. Москов председателят на "София холд" Жак Паньон гарантира 100 работни места и наемане на 500 хектара за залесяване на бързорастящи дървесни видове


Френско дружество поиска да изгради топлоелектрическа централа в Гоце Делчев чрез дъщерната си фирма в България "София холд" ЕООД. То е готово да създаде 100 работни места и да квалифицира кадри за целите на компанията. Официалният представител на компанията Жак Паньон и българският мениджър на проекти Евгения Панова проведоха предварителни разговори с кмета Владимир Москов и се надяват на положителен отговор от Общинската администрация. Фирмата е отправила оферти и към съседните общини Гърмен и Хаджидимово за наемане на необработваеми площи, които да бъдат залесени с бързорастящи дървесни видове като топола, върба, акация, които да бъдат използвани за захранване на ТЕЦ-а. Предстои анализ на климата и почвите, който ще определи кои точно дървесни видове ще бъдат посадени и ще са подходящи за гориво.

Общо 500 хектара са необходими на фирмата за нормална работа и производство на електроенергия, която ще бъде продавана на "ЧЕЗ България". Ако бъде осъществен проектът, се очаква до две години ТЕЦ-ът да бъде построен и да заработи на пълни обороти. Фирмата възнамерява да създаде собствени разсадници и да вложи по около 1000 евро на хектар за водонапоителни системи и технологии с цел по-ефективно използване на необработваемите площи, което ще внесе свежи пари в общинската хазна от данъци и такси и ще се отрази благоприятно на рейтинга на региона като предпочитана дестинация за нови потенциални инвеститори. Фирмата иска да наеме земите за срок от 30 години с цел обезпечаване на ТЕЦ-а в Гоце Делчев, като гарантира още 50 сезонни работни места.

След проведените предварителни разговори с представители на местната власт Ж. Паньон забелязал, че в Неврокопския край чуждестраните инвеститори са по-малко в сравнение с други населени места на България, където фирмата е направила подобни предложения.

От компанията доуточниха, че производството на такъв вид енергия е по-скъпо в сравнение с ядрената, но за сметка на това е екологичночиста и щади природата, като се генерира 24 часа в денонощието и не се нуждае от компенсиращи мощности, а се ползва само местен дървен ресурс.

Още за: централа  Ж. Паньон  разговори Още от: Бизнес

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


16 коментара

18 април 2012 08:07 | 111
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Малко остана от гората и това малко трябва да унищожим . Това е безумие. Виж ако работи централата с Балдевски въглища да. Ако продължава изсичането на гората от Орешките секачи, където временният им склад се намира в близост до УКВ завода и препраща дървесината за Гърция, дървесина няма да има за предлаганата централа. Не посягай
Кмете на гората. Гора лесно не се възстановява. Нали климатици щеше да правим в Гоце Делчев-какво стана с тях.


18 април 2012 09:36 | Гоце Делчев
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Е бре Моска, помачище грозно си ти.


18 април 2012 09:41 | горския
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

запознат съм с проектите на София холд, Газ дьо Франс и други инвеститори- никой от тях не казва какво ще прави с получената топлинна енергия, която е 3/4 от цялата произведена, а само 1/4 е електроенергия. ако горим дървесина само защото да продаваме тоя 1/4 ток е изгодно икономически, понеже в момента с новия закон за възобновяемите източници е така, ми изглежда екологически вредно и не е от полза изобщо, както и за останалия бизнес в региона. дори за 5 МгВ мощност ще са необходими около 80 хил тона дървесина годишно!!! а това няма как да стане със свободен ресурс в региона!


18 април 2012 09:49 | горски - 2
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

по принцип тази инвестиция ще е полезна за града и региона ако наистина се създадат нови насаждения с бърза ротация от тополи, върби и др., но и ако топлинната енергия се подава за отопление и топла вода!!! При един среден годишен прираст в такива новосъздадени насаждение от макс 40 куб. м. на хектар излиза че с тези 500 хектара ще се осигурят макс 20 хил куб. м. или около 10-12 хил тона биомаса!!! а осигуряването на другата суровина ще е на гърба и в конкуренция с останалия горски бизнес, в който са заети хиляди хора! Дано да стане инвестицията, но и да се създадат достатъчно култури за суровината!


18 април 2012 10:11 | Дундю Дундев
Оценка:
9
 (
19
 гласа)

Това тук, смърди много...! Някой пак ще иска да прекара простият народ.... Мръсни комунисти!


18 април 2012 12:32 | a1
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Мен пък повече ме кефи завода за климатици или другия за крушки:)


18 април 2012 17:00 | ***
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Ала-бала!!!
Забравихте че има още една топло електро централа- Норвежка ако не бъркам, дето ни пречиства боклука и даде живот на сметището!!!


18 април 2012 18:30 | Стримон
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

С този ваш "вечен" кмет, вечно ще ви избягват инвеститорите.


18 април 2012 22:57 | ТОЧНО
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

ТОЧНО, МНОГО ТОЧНО. КОЛКО ЛИ ОЩЕ ОФЕРТИ САМО ЩЕ ЧУВАМЕ . ОБЕЩАНИЯ, БЕЗ ИЗПЪЛНЕНИЯ. МНОГО СТЕ ПРАВИ, СПОРЕД ВЕСТНИКА И ДУМИТЕ НА КМЕТА, КОЛКО ПРЕДПРИЯТИЯ СЕ ПОСТРОИХА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ. Е НАКРАЯ, СИГУРНО ЩЕ СЕ НАПРАВИ ТОВА КОЕТО Е НАЙ- ШАНТАВО.


19 април 2012 01:37 | 467
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Този мазньо е един от най-корумпираните мушмороци, които е раждала по грешка земята на Пиринско ! А тези, които го избират, да продължават да спят в талашита, както до сега !


19 април 2012 10:56 | 69-96
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Питайте първо Банско - Краваро направи топлофикация на биомаса и сега фалира!


19 април 2012 14:24 | Божидар
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Един много сериозен инвеститор иска да построи завод за ПОРЦЕЛАНОВИ БАСТУНИ И СТЪКЛЕНИ ГАЙКИ. Търси се подходящ кмет.


23 април 2012 13:26 | **р
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Не тецове и замърсители, а почти готовия АЕЦ да си довършим! Много ясно, че разни чужденци ше искат да ни набутват въглищарки др. подобни и да печелят, а какво правим ние с наще си централи е въпроса?!? Попитайте БОЙКО ТЪПОТО!


24 април 2012 07:01 | До Москов
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Владо Москов поколения християни ще го проклинат, че направи общината ни сборище на ДПС. Той работи само и единствено за тях. Бог гледа, Москов. Сега една голяма ИЗНЕНАДА -В ИМОТ 32 33 ДО, ПИРИНТЕКС'' СЕ ИЗГОТВЯ ТИХОМЪЛКОМ ПРОЕКТ ЗА ДЖАМИЯ И МЮСЮЛМАНСКО УЧИЛИЩЕ ПО ПОДОБИЕ НА ТАКИВА В ИСТАМБУЛ. НА Г-ЖА АНУШКА КОСТАДИНОВА СА ПЛАТЕНИ 50 000 ЕВРО ОТ МЮФТИЙСТВОТО ЗА ИЗГОТВЯНЕТО НА ПРОЕКТА, КОИТО ПЪК ГО ПРАВИ САКИЛАРИЕВА. БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СИ И СЕ ОПОМНЕТЕ ! МОСКОВ ТИ СИ ГНУСНО И ПОДЛО СЪЗДАНИЕ.


24 април 2012 09:55 | мистър БЕБО
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

.....кметееее, тия франсета да си земат биомасата и да си я карат у Франциата..... а сос нея да земат и тебе, продажно, тъпо муле.....


25 април 2012 19:53 | 123
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

браво Владимире. Не им обръщай внимание, че те не знаят какви ги вършат / из Евангелието/
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.